Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Trendbrott – ingenjörer snabbare ut på banan

Publicerad: 21 november 2008, 10:14

Det har svängt. Nyblivna ingenjörer hittar jobb snabbare. Men hur påverkar krisen trendbrottet?


Att etablera sig på arbetsmarknaden under åren 1996 till 2000 var inte alldeles lätt för nyutexaminerade. Ingenjörer med datainriktning hade det extra besvärligt. Men under de senaste åren har läget förbättrats, i synnerhet för ingenjörer med inriktning mot olika slag av byggverksamhet men även för civilingenörer med it-inriktning, meddelar Högskoleverket.

Av de som tog högskoleexamen generellt under 2004/2005 hade 73 procent fått jobb 2006. Jämfört med de som tog examen ett år tidigare har andelen etablerade ökat med två procentenheter.

Men den uppåtgående trenden kan avbrytas lika snabbt som den uppkommit. Finanskrisen sätter förstås sina spår.

– Det finns mycket som talar för att det inte ser lika ljust ut 2009, säger Torbjörn Lindqvist på Högskoleverket.

Å andra sidan är uppgången inte särskilt imponerande i ett historiskt perspektiv, menar Högskoleverket, något som gör läget svårbedömt de närmaste åren.

Läkare, logopeder, specialpedagoger och psykoterapeuter tillhör de grupper som etablerar sig snabbast på arbetsmarknaden, över 90 procent har jobb ett år efter examen. Men ingenjörer ligger inte långt efter och hamnar i intervallet 70 till 90 procent. Lägts etableringsgrad har de som valt utbildat sig i konstnärlig, historie-filosofisk och språklig inriktning, enligt Högskoleverket.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev