Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Trendbrott: Matsvinnet minskar i Sverige

Publicerad: 16 december 2015, 12:22

Naturvårdsverket rapporterar att matsvinnet i Sverige minskar.


Ämnen i artikeln:

CleantechNaturvårdsverket

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 16 december.

Naturvårdsverket rapporterar att matsvinnet i Sverige minskar. Myndigheten har kartlagt avfallsutvecklingen i både butiker och restauranger samt från hushåll mellan 2012 och 2014 och kan se betydande minskningar i avfallsmängder av livsmedel. Livsmedelsbutiker har minskat avfallsmängden med 35 procent, restauranger med 16 procent och hushållen med drygt 6 procent. Storkök går dock mot trenden och ökar istället mängden avfall.
─ Matsvinnet har minskat, det är en bra början och mer behöver ske. För att ytterligare minska mängderna mat som slängs i onödan behöver medvetenheten om matsvinnets betydelse för miljön öka, inte minst i hushållen, säger Christina Jonsson, handläggare på Naturvårdsverket i en presskommentar och förklarar att av de totala växthusgasutsläppen från privat konsumtion kan ungefär 25 procent kopplas till konsumtionen av livsmedel, matsvinn inkluderat
─ Att minska matsvinnet är en åtgärd som minskar helt onödiga klimatutsläpp.

Naturvårdsverket konstaterar också att butiker och restauranger blivit bättre på att sortera ut det matavfall som uppstår, men konstaterar också att ”en stor del av matavfallet i restauranger och butiker är matsvinn, det vill säga mat som kunde ha ätits”.
Kartläggningen har gjorts av Svenska MiljöEmissionsData, namnet på det konsortium där IVL Svenska Miljöinstitutet AB, SCB, SLU och SMHI samarbetar. Våren 2016 släpps en mer utförlig rapport som analyserar orsakerna bakom trendbrottet.

Matsvinn är en fråga som blivit allt mer aktuell under de senaste åren. Under 2016 kommer en ny nationell livsmedelsstrategi att lanseras där frågan förväntas adresseras. Ett av FN:s nya globala hållbarhetsmål är att halvera matsvinnet till år 2030. 2013 föreslog också Naturvårdsverket ett etappmål för matsvinnsminskning på 20 procent till år 2020.

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

CleantechNaturvårdsverket

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.