Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Trenden ”Cykelvänlig arbetsplats” växer

Publicerad: 20 september 2016, 08:33

2012 startade Göteborgs stad den årliga tävlingen ”Cykelvänlig arbetsplats”. Nu sprider sig tävlingen bland kommunerna i landet.


År 2012 startade Göteborgs stad den årliga tävlingen ”Cykelvänlig arbetsplats”. Fyra år senare har tävlingen, som är gratis och öppen för alla företag och organisationer, spritt sig till flera kommuner på Västkusten. Nu har även Uppsala kommun hakat på trenden och imorgon kommer man att dela ut diplom till 36 cykelvänliga arbetsplatser.
– I samband med att vi bildade Uppsala klimatprotokoll, dit många av kommunens företag och organisationer är anslutna, tyckte vi också att vi borde införa tävlingen Cykelvänlig arbetsplats, säger Ingrid Lembke von Sheele, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen i Uppsala kommun.

Förra året införde Uppsala tävlingen som ett pilotprojekt, och nu blir tävlingen öppen för alla.
– Vi har omarbetade de ursprungliga kriterierna i tävlingen så att det finns fem stjärnor istället för tre. Även om vi är medvetna om att det kanske inte är några som får fem stjärnor tänker vi att de högsta kriterierna kan fungera som inspiration och tips för hur man kan arbeta med de här frågorna, säger  Ingrid Lembke von Sheele.

Vilka är kriterierna för att man ska få de här stjärnorna?
– För att få en stjärna måste det finns cykelställ på arbetsplatsen, det måste också finnas tjänstecyklar som de anställda kan använda för att ta sig till möten. För att få tre stjärnor måste det finnas ett låst utrymme inomhus för cyklar, och så vidare.

Vad får man om man uppfyller kriterierna?
– Man får ett diplom, en bok och några fina nyckelringar som man kan ha till sina cyklar.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.