Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Trenderna: Nya aktivister, trött miljörörelse och bakbundna politiker

Publicerad: 13 april 2015, 13:39

På 2015 års miljömäktigaste ser vi en ny typ av aktivister, en trött miljörörelse och frånvaro av politiker som inte hunnit leverera ännu.


Nu (tisdag 14 april) publicerar Miljöaktuellts 2015 års upplaga av Sveriges miljömäktigaste personer.
Det är personer som enligt er läsare och en jury drivit på och satt agendan för en hållbar utveckling.

Vi på Miljöaktuellt kan se ett par tydliga trender i årets lista.

Den nya regeringen har inte riktigt börjat leverera än. Bakbundna av ett kärvt parlamentariskt läge och de facto tvingade att regera med alliansens budget har den nya regeringen troligen tvingats hålla tillbaka i en offensiv hållbarhetspolitik.
Dock har de tagit flera intressanta initiativ och satt tunga miljönamn vid rodret, exempelvis Anders Wijkman som ordförande för Miljömålsberedningen och Maria Wetterstrand som ordförande för Miljömålsrådet. Vi ser också att CSR-frågorna samlas nu under näringsminister Mikael Damberg som säger att man ”höjer ambitionsnivån”.

Har miljöorganisationerna tagit semester, är de bakis efter valet eller har de långkonferens för att smida nya planer?
Miljöorganisationer som WWF, SNF och Greenpeace (med undantag för kärnkraft/kolkraftsfrågorna) har varit ovanligt tysta och frånvarande i miljödebatten den senaste tiden.

Samtidigt kliver investerare och företagsledare fram som de nya aktivisterna. Finansprofiler, styrelser, och proaktiva bolag tar tydligt ställning och utvecklar hållbara affärsmodeller och policys.
Listan kan göras lång över personer som driver en stenhård hållbarhetsagenda i näringslivet (många förekommer på den här listan) samtidigt som vi ser att affärsetiskt förvirrade företagsledare, på exempelvis SCA, Telia och Stora Enso går vidare i karriären. Näringslivet städas upp och fram kliver en ny generation.
Det bådar gott för framtiden.

Mikael Salo

Chefredaktör och ansvarig utgivare

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News