Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Trendspaning: Ekobutiker i ropet

Publicerad: 15 Maj 2015, 07:39

Entreprenörerna supertända. Bryter ny mark i Sverige.


Ämnen i artikeln:

EkologisktEkomat

Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 15 maj.

I början av juni slår Paradiset upp dörrarna i Stockholm. En ekologisk matbutik på 1600 kvadratmeter.

– Vi erbjuder färskvaror, kött, fisk, schampo, torrvaror, bröd. Ja allt du kan tänkas behöva. Sådana här kedjor finns utomlands, men den Skandinaviska marknaden ligger långt efter. Nu ändrar vi på det, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av Paradiset.

I sortimentet är 80 procent av varorna ekologiska och resterande varor kommer från lokalproducerade gårdar.

Paradiset planerar att öppna ytterligare tre butiker nästa år.

En annan livsmedelskedja som satsar på ekomat är Hemköp. För drygt en vecka sedan lanserade hemköp en ny butik, Hemköp Reko, i Stockholm och där sortimentet främst består av ekologiska varor.

– Rekobutiken på Torsplan ska fungera som ett showroom för vårt omsorgsfulla sortiment. Går det bra är tanken på sikt att delar av konceptet enkelt ska kunna föras över till andra Hemköpsbutiker runt om i Sverige, säger vd:n Thomas Gäreskog.

En av pionjärerna till ekomatsbutiker är Goodstore, som bildades 2006. Goodstores sortiment består till 100 procent av ekologiska matvaror.

Tips på konferens:

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Ämnen i artikeln:

EkologisktEkomat

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.