Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tricorona svarar på SVT-reporterns kritik

Publicerad: 3 oktober 2016, 08:15

Förra veckan publicerade SVTs miljöreporter Calle Elfström en debattartikel där han kritiserade SVTs klimatarbete. Han ifrågasatte också företagets miljökonsulter Tricorona. Nu svarar Tricoronas vd Christian Patay på kritiken.


Förra veckan publicerade SVTs miljöreporter Calle Elfström en debattartikel på SVTs internsajt ”Vi på TV” där han kritiserade SVTs klimatarbete. Han kritiserade också företagets miljökonsulter Tricorona för att de ska ha varit för snälla i sitt omdöme om klimatarbetet. Elfströms debattartikel och efterföljande intervju i Aktuell Hållbarhet har upprört Tricoronas vd Christian Patay som menar att kritiken är missriktad, och grundar sig i att Calle Elfström inte är insatt i det uppdrag som Tricorona har för SVT.
– Tricoronas uppdrag är att beräkna den klimatpåverkan som SVT har, och således kan vi inte kritiseras för att vi inte kommer med tips och råd, något som Elfström gör i artikeln. Som avtalet ser ut idag är det inte vår uppgift men om det är något som SVT önskar i framtiden kan vi förstås se över avtalet, säger Christian Patay.

I debattartikeln skriver Calle Elfström också att Tricorona har gett ett omdöme som är allt för positivt och som närmast kan liknas vid greenwashing.
– Det omdöme som vi gett och som Elfström lyfter fram i artikeln är taget ur sitt sammanhang. I vår klimatredovisning ligger det positiva omdömet under kapitlet flygresor, och det handlar specifikt om flygresor. Där har SVT varit relativt duktiga på att få ner sina utsläpp.

Efter att denna artikel gått i tryck har Calle Elfström gjort ett tillägg i sin artikel där han skriver att ingen skugga bör falla över Tricorona eftersom det inte ingår i deras uppdrag att komma med tips och råd.

Christian Patays svar till Calle Elfström: Tricorona svarar på kritiken

Också SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand har besvarat klimatkritiken från Calle Elfström. Hans svar finns att hitta på SVT:s internsidor ”Vi på TV”. 

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.