Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tricorona vindspöar Sverige – i Kina

Publicerad: 8 december 2010, 08:35

2.000 MW. Så mycket vindkraft har svenska Tricorona installerat i Kina. Gissa vilken nation som inte har så mycket installerat i hela riket.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVindkraft

Tricoronas kapacitet av installerad vindkraft i Kina har sprängt 2000 MW-vallen, meddelar bolaget. Det innebär en högre kapacitet än den samlade installerade effekten i Sverige som i slutet av 2009 var 1560 MW, enligt Svensk Vindenergi.

– Vi har idag ett 20-tal vindkraftsprojekt i Kina och fortsätter utveckla med nya projekt, i dagarna tillkom sju nya enbart i Kina. Tricorona är förmodligen den största spelaren i Kina, säger Per Egstam, ansvarig för frivillig klimatkompensation på Tricorona.

Vindkraft är enligt Tricorona, som arbetar med att minska företags klimatpåverkan, det mest populära valet när företag väljer hur de vill reducera sin klimatpåverkan.

Finansieringen av de kinesiska projekten har möjliggjorts av Kyotoprotokollets CDM-system. Systemet, som innebär att industriländer kan komplettera egna utsläppsminskningar på nationell nivå med att köpa utsläppsminskningar i utvecklingsländer, ligger enligt Tricorona bakom huvuddelen av vindkraftutbyggnaden i Kina.

– Kina hade knappt någon vindkraft innan CDM-systemet satte igång 2005, säger Susanne Häfeli-Hestvik, Technical Director på Tricorona, i en kommentar.

De flesta av Tricoronas projekt ligger i inre Mongoliet.

– Det är ganska stora projekt, typiskt är ett projekt på 49,5 MW och består av 50-70 vindkraftverk. Själva kraftverken tenderar att bli större, 60 m höga, turbiner med 50 m diameter och en effekt på 1,5 – 2 MW. Intressant är också att utvecklingen gått från europeiskt teknik till kinesisk teknik, en tekniköverföring helt i Kyoto-protokollets anda, säger Per Egstam.

Under 2009 installerades 13750 MW ny vindkraftskapacitet, enligt det danska konsultbolaget BTM.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.