Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Trimmade mobilladdare ska spara 9 TWh i EU

Publicerad: 3 November 2008, 06:40

Laddare till mobiltelefoner och datorer drar för mycket el. Nu måste tillverkarna tänka om.


Externa nätaggregat till bärbara mobiltelefoner och bärbara datorer ska dra mindre el, enligt en EU-förordning som Ekodesignkommitén har röstat fram.

Beslutet grundas på att externa nätaggregat medför stora engergiförluster, exempelvis omvandlingsförluster. Att många lämnar laddarna kvar i eljacket trots att laddning inte pågår ger också stora förluster.

– Kraven på externa nätaggregat beräknas genom beslutet årligen kunna spara 9 TWh el år 2020 inom EU, säger Mikael Holst på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Sveriges årliga elanvändning är cirka 150 TWh, enligt Energimyndigheten.

För konsumenterna ska kraven inte innebära någonting. Ansvaret på att uppfylla ekodesignkraven faller på tillverkare och återförsäljare. Laddare som redan är i bruk påverkas inte utan får användas som tidigare.

För att antas av kommissionen ska förslagen granskas av EU-parlamentet, något som i bästa fall leder till formella krav om tre månader.

– Parlamentet har tre månder på sig, och om det flyter på ska det kunna ta så lång tid. Sedan börjar kraven gälla tidigast ett år efter antagandet, säger Lovisa Blomqvist på Energimyndigheten.

Produktkraven på externa nätaggregat är den fjärde gruppen av produkter som Ekodesignkommitén beslutat om. Tidigare i år har krav ställts på standby/offmode-förluster, kontors- och gatubelysning samt på enklare digitalboxar fastställts.

Ännu har inga av Ekodesignkommiténs krav trätt i kraft formellt. Men på Energimyndigheten men granskning pågår.

– Företagen bör snarast börja anpassa sig till de kommande ekodesignkraven, så att de hinner ställa om produktionen, säger Lovisa Blomqvist på Energimyndigheten.

Fler produktgrupper väntar på höjda krav. Hembelysning och vitvaror står på tur, enligt Energimyndigheten.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.