Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Trivsel på jobbet – win-win-situation

Publicerad: 2 september 2014, 08:51

Det lönar sig att skapa en bra arbetsmiljö. En ny omfattande forskningsrapport visar att sambandet med bättre lönsamhet är solklart.


Under tio års tid har forskare samlat in data från de fyra nordiska länderna och reaultatet är otvetydigt – trivsel på jobbet ökar företagens produktivitet.

– Jag har förespråkat i 30 år att det finns ett samband mellan god arbetsmiljö och produktivitet. Det är roligt att det nu finns en stor nordisk studie som visar det, säger Ulf Johanson, professor vid Mälardalens högskola och en av dem som arbetat med forskningsprojektet till tidningen Arbetsliv.

Resultatet gäller alla de fyra länderna. Sverige sticker dock ut när det gäller utbildningsnivåns betydelse för trivseln på jobbet. Här är trivseln större på arbetsplatser med en högre utbildningsnivå – något som inte är lika tydligt i de andra länderna.

Rapporten har inte lyckats få fram samma tydliga samband mellan stress och dålig psykosocial arbetsmiljö och produktivitet med det betyder inte att det inte finns. Ulf Johansson misstänker att det beror på en felkälla i underlaget – att frågorna inte ställts i de undersökningar som ligger till grund för forskarnas analys.

– Jag tillhör dem som tror att det finns ett samband även där, säger han.

Bakom forskningsrapporten står Nordiska ministerrådet.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.