Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Trots nedtonade förväntningar – vi arbetar vidare för ett ambitiöst avtal

Publicerad: 11 november 2009, 12:16

Nu går klimatförhandlingarna in i en politisk fas. Nästa vecka startar det så kallade Pre Cop-mötet i Köpenhamn och då är det dags för politikerna att ta plats vid förhandlingsbordet.


Ämnen i artikeln:

Cop 15

måndag och tisdag nästa vecka genomförs det så kallade Pre Cop-mötet i Köpenamn. Där samlas 40 länder och nu inleder den politiska fasen i förhandlingarna. Utöver Sveriges chefsförhandlare Anders Turesson kommer då också miljöminister Andreas Carlgren och Sveriges klimatambassadör Staffan Tillander att delta i mötet.
– Det är nu arbetet intensifieras rejält. På Pre Cop kommer vi få se ett antal informella diskussioner där man testar idéer med varandra. Problemen börjar utkristallisera sig och diskussionerna blir därför tydligare, säger Staffan Tillander.

Förhandlingarna
inför Cop 15 i Köpenhamn har pågått i en rad olika parallella processer. Staffan Tillander beskriver det som att man nu faktiskt kan börja fokusera på de områden där problem uppstått och man har svart att komma vidare.

Många försöker nu tona ner förväntningarna på Köpenhamnsmötet, däriblad vår statsminister Fredrik Reinfeldt. Hur påverkar det arbetet för er som står mitt i förhandlingarna?

– Det påverkar inte arbetet för oss särskilt mycket. Vårt arbete handlar om att pusha fram substansfrågorna – och det har inte ändrats.

Det finns en rad olika scenarior för hur förhandlingarna ska sluta. Vilket är ert scenario idag?

– Det scenario vi driver på bygger på ett ambitiöst, bindande avtal där både i-länder och u-länder är med och sänker utsläppen och vidtar de åtgärder som krävs för att möta klimatförändringen. I vårt scenario kommer man också i Köpenhamn att komma överrens om alla viktiga övriga frågor som finansiering, tekniklösningar och hur klimatrapporteringssystemen ska fungera.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Cop 15

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.