Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Trump inför 30-procentig skatt på solpaneler

Publicerad: 25 januari 2018, 08:45

photovoltaic

I måndags meddelade Trump-administrationen att man inför en 30-procentig skatt på importerade solpaneler.


Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiKlimatförändringarSolpanelerVäxthuseffekten

Enligt den amerikanska regeringen är anledningen till skatten att inhemska solpanelstillverkare inte har någon möjlighet att konkurrera med billiga solpaneler från Asien. Men kritiker menar att den nya skatten kommer att leda till att USA:s klimatutsläpp ökar, samtidigt som jobb hotas inom landets snabbväxande solenergisindustri. En rapport från Bloomberg visar dessutom att de solpanelsföretag som först lyfte frågan i den amerikanska handelskommissionen i själva verket är utländska, Solar World AG är tyskt och Suniva har en kinesisk huvudägare.

Solenergisektorn sysselsätter idag 370 000 människor i USA. Det är dubbelt så många som kolindustrin. Enligt de som stödjer den nya skatten skulle den leda till att ännu fler jobb skulle skapas inom tillverkning av solpaneler. Men representanter för industrin är skeptiska. De pekar på det faktum att endast 14 procent av jobben finns inom produktionen, medan den stora majoriteten av arbetstillfällena finns inom installation, ett område som kommer att påverkas kraftigt om priserna höjs.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.