Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Trump kan inte rädda kolet

Publicerad: 20 februari 2018, 11:13

Under de 45 första dagarna av 2018 har den amerikanska kolindustrins kapacitet minskat med mer än under hela Obamas första regeringsperiod.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarKolkraft

Det konstaterar miljöorganisationen Sierra Club som under förra veckan berättade om ytterligare en nedstängning av ett amerikanskt kolkraftverk. Enligt Sierra Club, som gjort det till sin uppgift att bekämpa kolet, är First Energy´s Pleasants Power Station i West Virginia nummer 268 av koldrivna kraftverk som stängts ner i landet sedan 2010. Den senaste upplagan av ”Sustainable Energy in America Factbook” som ges ut av Bloomberg visar visserligen att avvecklingstakten minskade något under 2017, endast sex kolkraftverk stängdes ner jämfört med åtta under 2016. Men under 2018 väntas avvecklingstakten öka igen. Utöver kraftverket i West Virginia har Sierra Club rapporterat om utfasningen av en anläggning i Texas och minskad kolanvändning vid ett kraftverk i Pennsylvania. Dessutom meddelar man att energibolaget American Electric Power, AEP, avslöjat planer på att investera i sol- och vindkraft motsvarande mer än 8 gigawatt. AEP kommer också att reducera utsläppen från sina kraftverk med 60 procent, jämfört med 2000 års nivåer, senaste 2030.

I januari meddelade Storbritannien att man ska stänga ner alla återstående kolkraftverk senast 2025 och under februari lovade Tyskland att följa efter. Men trots att till och med Kina, som länge varit det land som ansetts vara mest beroende av kol, satsar på att lämna kolet bakom sig har Trump-administrationen fortsatt hävda att en satsning på kol kommer att ge fler jobb, energioberoende och ekonomiska framgångar i USA. Nya siffror från den amerikanska myndigheten Bureau of Labor Statistics visar emellertid att färre än 1000 jobb skapats inom kolindustrin sedan Trump kom till makten. Sedan 2012 har 40 000 jobb försvunnit från kolbranschen sedan naturgas klivit fram som ett billigare och mer miljövänligt alternativ.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.