Klimat
”Trump kan inte stoppa hållbar utveckling”
Publicerad: 9 november 2016, 10:51
Hur stort hot är Trump mot miljön och klimatet – egentligen? Rår han på de stora krafter som faktiskt är i rörelse?
Världen är chockad. Usa fick idag en ny president i Donald Trump – en populistisk klimatförnekare som under sin valkampanj påstått att klimatförändringen är ett påhittat av Kina för att sänka den amerikanska konkurrenskraften. Han har också under kampanjarbetet sagt att han vill upplösa miljömyndigheten EPA, riva upp Barack Obamas Clean Power Plan och upphäva miljöskydd för att utöka oljeborrning och se till att USA kliver ur det globala klimatavtalet om han blir president.
Det är svårt att veta hur mycket som är retorik och hur mycket som president Trump faktiskt kan och kommer att realisera. Exempelvis krävs det fyra år för att USA ska kunna lämna Parisavtalet. Klimatavtalet slutar heller inte gälla bara för att ett land, till exempel USA, drar sig ur. Sannolikt låter Donald Trump detta bero. Sveriges klimatminister Isabella Lövin säger att det stora tryck som finns för en klimatomställning både nationellt och internationellt gör det svårt att ställa sig vid sidan för USA. Läs analysen i omvärldsbevakning.
Effekter kan vi dock räkna med. Minskade miljö- och klimatambitioner från USAs sida kan få länder som Kina och Indien välja att gå samma väg, tror Gunilla Reischl, forskare inom globala styrningsfrågor inom miljö och energi på Utrikespolitiska Institutet som också ser att företag, länder och regioner som redan har kommit långt och ser en möjlighet att ta marknadsandelar i en grön ekonomi från USA. Läs intervjun här.
Både Isabella och Gunilla har nog rätt. Idag är stora omställningskrafter igång, framför allt ser vi en ökande efterfrågan på hållbara och klimatsmarta produkter och tjänster – exempelvis solpaneler, elbilar och techlösningar som möjliggör effektivare resursanvändning. Det nya hållbara har i mångt och mycket blivit konkurrenskraftigt med eller bättre än det miljösämre konventionella. Den utvecklingen är mycket svår att stoppa. Den innebär affärer, arbetstillfällen, välstånd – även för USA – och det om något bör president Trump förr eller senare förstå.
Nog är den amerikanska presidenten mäktig nog att tillfoga ett hack i kurvan i den stora omställningen, men de stora megatrenderna inom hållbarhetsområdet rår han sannolikt inte på. Det finns antagligen andra saker vi bör vara mer oroliga över.