Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Trump kan inte stoppa omställningen”

Publicerad: 25 november 2016, 06:30

Isabella Lövin Utrikesdepartementet Minister för Internationellt utvecklingssamarbete och Klimat Vice Statsminister

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

DEBATT Sverige kommer fortsätta vara en motor för ett enat och starkt EU i klimatfrågor, skriver Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.


Ämnen i artikeln:

Isabella Lövin

FN:s klimattoppmöte i Marrakech i Marocko har precis avslutats. Ett år efter att världens länder antog det historiska klimatavtalet i Paris skulle länderna bekräfta sitt engagemang för att genomför avtalet.

Toppmötet har ofrånkomligen skett i ljuset av det amerikanska presidentvalet. Det faktum att USA nu valt en president som tidigare ifrågasatt klimatförändringarnas existens oroar. Det viktigaste budskapet som jag har fått från mina möten med världsledare under veckan är dock att omställningen inte går att stoppa.

Vi vet ännu inte vilken klimatpolitik den nya amerikanska regeringen kommer föra men vi kan anta att engagemanget i klimatfrågan kommer minska. Det riskerar givetvis att få allvarliga konsekvenser. USA står exempelvis för en tredjedel av finansieringen till FN:s gröna klimatfond för investeringar i omställning och anpassning i utvecklingsländer. Balansen i Parisavtalet bygger på att rika länder har ett ansvar att gå före och stödja de mest utsatta länderna som får betala ett högt pris för effekterna av den koldioxid som har släppts ut genom åren.

Flera trender talar dock för att det kommer vara mycket svårt att bromsa den positiva utveckling som nu sker i världen.

Ekonomin. Vi har tidigare ofta sett att ekonomin varit ett argument mot klimat- och miljöomställning. Nu ser vi i stället motsatsen, just ekonomiska argument talar för omställning. Utbyggnaden av förnybar energi går snabbare än vad någon prognosmakare kunnat förutspå. Bara under 2015 installerades 153 gigawatt förnybar el i världen. Det är mer än hela Kanadas elproduktion. 500 000 solpaneler installeras, varje dag. Priset på solceller, batterier och LED-lampor störtdyker och väntas fortsätta nedåt de kommande åren.

Andra länder tänker inte bromsa. Kina bekräftade i samband med toppmötet att man kommer fortsätta följa Parisavtalet och omställningen av industrin oavsett vad USA gör. Det oerhört efterlängtade beskedet att ökningen av de globala utsläppen mattas av för första gången beror mycket på att omställningen tagit fart i just Kina. Samma besked om att fortsätta arbetet oavsett vad andra gör kom från Indien och Brasilien.

Fler aktörer driver omställningen. Den gröna revolutionen kommer fortsätta eftersom företag, kommuner, internationella finansiella institutioner, organisationer, amerikanska delstater och enskilda ser vad som kommer vara ekonomiskt lönsamt i framtiden, och var de nya jobben kommer skapas.

Ödesfrågan är inte om utan när omställningen kommer att ske. Det vill säga kommer den att ske i tillräckligt snabb takt. I och med utgången av USA-valet så behöver andra visa starkare ledarskap. I Marrakech var det tydligt att många länder nu tittar på Sverige. Sverige är ett av de länder som faktiskt lever upp till löftena från Paris. Vi har vunnit stor respekt genom den uttalade ambitionen att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer, och målet att bli utsläppsneutrala till 2045. I samband med mötet gav vi besked om att Sverige kommer öka klimatfinansieringen kraftigt 2015-2016, från cirka 400 till drygt 900 miljoner kronor. Det inger förtroende och Sverige klättrade under veckan till andra plats i Germanwatchs viktiga klimatindex.

Men Sverige kan självklart inte ensamt leda. EU måste kliva fram. Sverige kommer fortsätta vara en motor för ett enat och starkt EU i klimatfrågor. Men då måste EU höja sina egna ambitioner för att få ner utsläppen. EU behöver också bli en starkare röst internationellt och söka nya partners. Det noterades även i Kinas utsträckta hand i Marrakech.

Klimatfrågan är vår tids stora politiska utmaning. Tiden är knapp och om vi ska nå tvågradersmålet och helst hålla temperaturökningen under 1,5 grader måste vi agera omedelbart. Ökat samarbete är vägen framåt, alldeles oavsett USA:s utveckling.

Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Ämnen i artikeln:

Isabella Lövin

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.