Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Trump meddelar sitt beslut om Paris-avtalet under torsdagen

Publicerad: 1 juni 2017, 07:59

Klockan 21.00 svensk tid kommer Donald Trump att tillkännage huruvida USA kommer att lämna Parisavtalet eller inte. Det meddelade presidenten på Twitter under torsdagsmorgonen efter ett dygn av spekulationer.


Ämnen i artikeln:

VäxthuseffektenKlimatförändringar

Ryktena började cirkulera efter att nyhetssajten Axios publicerade en artikel där källor nära Vita huset uppgav att Trump fattat beslut om att lämna Parisavtalet. Artikeln uppmärksammades av flera globala medier, något som ledde till att experter och politiker över hela världen gjorde uttalanden om de eventuella konsekvenserna av ett amerikanskt utträde. Trump själv vägrade lämna besked utan sa istället att han skulle lyssna till båda sidor innan han fattade sitt beslut.

Ett av Donald Trumps vallöften var att USA skulle lämna klimatavtalet men hans rådgivare i Vita huset uppges vara splittrade i frågan. Under onsdagen sammanträdde Trump med utrikesministern Rex Tillerson som förespråkar att USA ska vara kvar i klimatavtalet. Chefstrategen Steve Bannon och Scott Pruitt, chef för den amerikanska miljömyndigheten EPA, är två av dem som anser att USA bör lämna avtalet, medan Trumps dotter Ivanka Trump och hennes man rådgivaren Jared Kushner tycker att USA bör stanna i överenskommelsen och istället försöka påverka den inifrån.

Flera amerikanska företag som Apple, Google och Walmart uppmanar Trump att stanna i avtalet och under onsdagen uppgav Teslas vd, superentreprenören Elon Musk att det skulle bli omöjligt för honom att stanna kvar i rollen som rådgivare åt Donald Trump om denne beslutar sig för att lämna klimatavtalet. Även oljebolag som Exxon Mobile, BP och Shell meddelar att de vill att USA ska stanna kvar i Parisavtalet.

Till tidningen Time säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att Trump inte förstår avtalet och hur pass komplicerat det är för USA att lämna det. Han uppger att det europiska ledarna försökte förklara villkoren för Trump när denne besökte Europa under förra veckan, men att den amerikanske presidenten inte verkar ha förstått.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.