Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Trumps regering vill minska marint naturreservat

Publicerad: 22 mars 2018, 14:03

Foto på Ryan Zinke: Gage Skidmore/Flickr. Foto på Baker Islands: U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters/ Wikimedia Commons

Världens största marina naturreservat kommer att minska i storlek. Åtminstone om Trumps inrikesminister får som han vill.


För två år sedan skapade USA:s dåvarande president Barack Obama världens största marina naturreservat i Stilla havet kring ögruppen som går under benämningen Förenta staternas avlägset belägna öar. Området, som är två gånger så stort som Texas, är fredat från fiske och har en given plats på UNESCO:s världsarvslista.

Men underbart är som bekant kort och på grund av USA:s nuvarande inrikesminister Ryan Zinke finns nu en risk att området går en betydligt dystrare framtid till mötes. Nyligen föreslog ministern nämligen att reservatet antingen bör minska i storlek alternativt öppnas upp för kommersiellt fiske. Zinke föreslår även en minskning av två andra marina reservat med hänvisning till att amerikanska fiskare måste ha ett arbete.

Zinke har även föreslagit en minskning av fyra naturliga nationalmonument, det vill säga minnesmärken som anses ha särskild symbolisk betydelse för nationen, vilket möttes av hård kritik från miljöorganisationer och ursprungsinvånare.

Tidigare i år meddelade Trumpadministrationen att de även planerar att tillåta olja- och gasprospektering och borrning längs större delen av den amerikanska kusten. Beslutet inkluderar den kaliforniska kustremsan som varit fredad från borrning i flera decennier samt flera nya områden utanför Alaska. Administrationen har för avsikt att påbörja utförsäljningen av kontrakten redan 2019.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.