söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Trygga familjer hotade i Ebbas värld

Publicerad: 6 juli 2016, 17:13

Efter fyra av åtta partiledartal i Almedalen kan det konstateras att intresset för miljö- och klimatfrågor rör sig på ett sluttande plan och får mindre och mindre utrymme.


När Ebba Busch Thor talade var det närmaste vi kom ett miljöbudskap att svenska sommarängar är vackra. Att Jimmy Åkesson skulle vända denna trend i morgon måste betecknas som en högoddsare.

Ebba Busch Thor placerade åter sitt parti i ett politiskt landskap, någonstans mellan M och SD. Hon målade upp ett land som hotas av inre och yttre hot, och där hoten ska mötas med tusentals nya poliser, medlemskap i Nato och ett EU som i mindre utsträckning lägger sig i svenska beslut.

Precis som tidigare partiledare på scenen i år fortsatte hon med namedropping av svenska förorter, den här gången var det Tensta som fick den äran. I varje Almedalstal i år ska minst en förort med problemstämpel vara med och någon av dess invånare ska nämnas vid namn. Därefter följer budskapet om att dessa människor har rätt till samma trygghet som alla andra och att våld och religiös sekterism ska bekämpas med hårdare tag. Sedan följer olika grad av krav på att nyanlända ska arbeta och göra rätt för sig. Som en Voldermort som inte kan nämnas vid namn ska Jimmy Åkesson på detta sätt motas i grind.

Slutet på Ebba Busch Thors tal var historiskt. Likt vår tids stora artister stod hon framför en fullstor så kallad backdrop. Medan hon talade om familjens betydelse för trygghet och stabilitet skiftade bilden på videoskärmen bakom henne från en svensk flagga till bilder från sommaräng som sakta fylldes av leende människor, familjer i olika åldrar och konstellationer, barn hand i hand med sin föräldrar, ett leende manligt par som höll om varandra. Gräset var grönt, en sol på väg ned lyste i lyckliga ansikten. En drömvärld långt från alla de hot som kristdemokraternas ledare målat upp under sin halvtimme i rampljuset.

anvandare.borttagen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev