Klimat
Tsunamin räddade korallrev
Publicerad: 22 oktober 2007, 07:50
Efter Tsunamin upphörde all korallbrytning på öarna utanför Indiens sydostkust. Naturkatastrofen fick byborna att inse att korallreven är livsviktiga.
Korallbrytning är ett snabbt och effektivt sätt att utplåna världens korallrev genom att skära av dem med stora maskiner och omvandla dem till cement för exempelvis hotellbyggen. Problemet har tidigare varit omfattande – men på de 21 öarna utanför staden Tuticorin på den östra sidan av Indiens sydspets har brytningen upphört helt. Orsaken är naturkatastrofen som inträffade den 26 december 2004.
Projektledarna för det internationella korallskyddsprojektet Cordis, som stöds av bland andra Sida och Världsnaturfonden, är lyckliga.
– När byborna såg att korallreven hade skyddat dem från Tsunamins skadeverkningar slutade all korallbrytning omedelbart. På andra platser längs kusten som saknar korallrev vällde vågen in och orsakade omfattande skador på egendom, men inte här, berättar forskaren Jamila Patterson på korallskyddsprojektet Cordis.
Ett tiotal byar längs kusten lever på att åka och fiska vid de obebodda öarna som är helt omslutna av korallrev. Tidigare anlitades lokala fiskare från byarna av maffialiknande korallbrytningsföretag för att bryta korall där.
– Genom utbildning hade vi lyckats få lokalbefolkningen att sluta jobba för korallbrytarna i alla utom två byar. Efter tsunamin togs frågan om korallbrytning upp i dessa byars bykommittéer och man beslöt att man skulle sluta jobba med korallbrytning, berättar Jamila Pattersons man J K Patterson som är verksam i samma projekt.
De bägge forskarna konstaterar att det har blivit mycket lättare att driva projektet efter jättevågens framfart.
– Numera tar byborna mycket mer till sig det forskarna och projektledarna säger.
Pernilla Strid