Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration
Klimat
Publicerad: 15 Oktober 2014, 09:46
Sjöfarten är idag borträknad från EU:s utsläppsåtagande och bristen på övervakning innebär att utsläppens storlek är okänd. Nu börjar förhandlingarna kring ett förslag som ska skärpa kraven.
Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 15 oktober.
Idag börjar en så kallad trialogförhandling mellan EU-kommissionen, parlamentet och ministerrådet om ny lagstiftning för rapportering av sjöfartens utsläpp. Den svenska EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) har en nyckelroll som skuggrapportör.
”Kortfattat handlar lagstiftningen om att införa mekanismer för övervakning och rapportering av koldioxidutsläpp från sjöfarten. Idag är sjöfarten helt exkluderad från bestämmelser om utsläppsminskningar”, kommenterar hennes pressekreterare Elin Nordmark till Miljöaktuellt.
Sjöfartstransporter är idag det enda transportslaget som inte är inkluderat i EU:s utsläppsåtagande och på grund av bristen på övervakning och rapportering är utsläppens storlek okänd. Enligt EU-kommissionen kan ett system för rapportering av sjöfartens utsläpp minska utsläppen med upp till två procent jämfört med att fortsätta som vanligt. Samtidigt beräknas branschens kostnader kunna minska med upp till 1,2 miljarder euro till 2030 genom starkare incitament att minska förbrukning.
Redan i april i år tog parlamentet ställning till förslaget i en första vända och gjorde en del ändringar, bland annat byttes koldioxidutsläpp ut mot växthusgaser i stort. Förslaget omfattar skepp som väger mer än 5 000 ton, något som den socialdemokratiska gruppen S&D utan framgång försökte ändra. Förslaget innebär också öppen utsläpps- och energistatistik för att få branschen att benchmarka och ställa om.
”En av de viktigaste kvarvarande frågorna handlar om transportarbete (transport work = lasten multiplicerat med sträckan) ska inkluderas i mätningarna eller ej. Vi tycker att det ska det eftersom det ger en bättre bild av fartygets verkliga utsläpp. Parlamentets position är dock att utesluta transportarbete, en linje som också industrin driver hårt”, kommenterar Elin Nordmark.
Martina Frisk