Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tuff utfrågning av föreslagna klimatkommissionären

Publicerad: 2 oktober 2014, 08:24

Spanjoren Miguel Arias Cañete, föreslagen som kommissionär med ansvar för klimat- och energifrågor, fick en tuff utfrågning.


Ämnen i artikeln:

Eeb

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 1 oktober.

EU-parlamentets utfrågningar av de som kandiderar till den nya kommissionen fortsätter. Igår hade turen kommit till spanjoren Miguel Arias Cañete, föreslagen som kommissionär med ansvar för klimat- och energifrågor.

Sedan Cañetes namn kom upp som förslag till ny kommissionär har han fått utstå hård kritik för sina kopplingar till oljeindustrin. Bland annat har han ägt aktier i oljebolagen Ducar and Petrologis. Under gårdagens utfrågning var det också just detta som många av EU-parlamentarikerna valde att fokusera på.

Nättidningen Euractive rapporterar att Cañete gång på gång förklarade att han och hans fru och son inte längre har någon koppling till oljeindustrin, men att han samtidigt duckade på frågor som rörde hans svågers kopplingar till de två oljebolagen.

EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) var den svensk som under gårdagen fick möjlighet att ställa en fråga till Cañete. Men efter att ha frågat om vilken konkret energipolitik spanjoren vill föra kunde hon på Twitter efteråt uppgivet konstatera:

"Fick verkligen inte svar av #cañete om bindande mål för förnyelsebar energi och energieffektiviseringar."

Många bedömare menar att Cañete ändå i stort kunde ge strukturerade och väl förberedda svar på de frågor han fick. Men om det räcker för att gottgöra för Cañetes bakgrund är långt ifrån klart. Ariel Brunner, som arbetar med policyfrågor på Birdlife Europe, säger i en kommentar att Cañetes ”track record” är ett stort problem med tanke på den tjänst han kan få:

– Är han inte samma man som satt i en regering som tog bort incitamenten för förnybar energi i Spanien? Är han inte samma man som lät byggherrarna komma undan med att vanpryda den spanska kustlinjen? Eller den man som stödde oljeborrning utanför Kanarieöarna?

Läs artikeln i Euractive här.

Kommentarer från Birdlife och European Environmental Bureau finns här.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Eeb

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.