Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tuffa förhandlingar om lämpliga klimatåtgärder

Publicerad: 11 april 2014, 11:39

För närvarande sitter forskarna i intensiva överläggningar om den slutgiltiga versionen av den tredje delen av FNs klimatrapport som handlar om vad som kan göras för att minska den globala uppvärmningen.


Ämnen i artikeln:

CcsFnIpccSveriges Radio

Under veckan har forskare och beslutsfattare från hela världen mötts i Berlin för att försöka enas om en slutversion av den sista delen av IPCCs klimatrapport som handlar om vad som kan göras för att minska den globala uppvärmningen.

Utveckling av förnybar energi, som bioenergi, sol-, vind- och vattenkraft kommer att vara huvudalternativen i delrapporten. Nya tekniker som CCS, där koldioxid från kolkraftverk fångas upp och lagras i hålrum, eller BECCS, där koldioxid från förbränning av biomassa fångas upp, kan också bli viktiga som en överbryggningsteknik innan vi har förnybara och hållbara energisystem som fungerar i full skala säger Thomas Sterner, svensk miljöekonom och en av huvudförfattarna av rapporten till Sveriges Radio

Trots att forskarna nu sitter i intensiva överläggningar om den slutgiltiga versionen är det inte helt säkert att man kommer överens.

– Det finns en risk för att det inte blir någon rapport alls. Det kan hända att världens regeringar inte godkänner den. Det är en öppen fråga ända fram till helgen, säger Thomas Sterner som påpekar att det är väldigt viktigt att sluttexten blir klar och tydlig.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

CcsFnIpccSveriges Radio

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.