Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tuffa mål gör Värmland till vinnare

Publicerad: 9 februari 2017, 12:06

Förra gången kom de på en andraplats. Nu är Värmland hållbarast av alla Sveriges landsting och regioner. Det beror på tuffa mål och ett brett och långsiktigt arbete. I dag har alla chefer ansvar för att hållbarhetsfrågorna, på samma sätt som de ansvarar för arbetsmiljö.


När Aktuell hållbarhet rankar hållbarhetsarbetet hos Sveriges landsting och regioner är det Landstinget i Värmland som hamnar i topp, med god marginal. Förra gången fick de stryk av Stockholms läns landsting med en halv poäng.
– Det är kul att vårt långsiktiga arbete uppmärksammas på det här sättet, säger en glad och lite överraskad Curt Monfelt, miljöchef vid landstinget i Värmland.

En av orsakerna till Värmlands topplacering är politikernas tuffa mål. En annan är organisationens långsiktiga och breda miljöarbete som gett resultat i offentlig statistik. Enligt miljöchefen finns också en mer otippad framgångsfaktor, nämligen avskaffandet av alla miljöombud för 15 år sen.
– Vi märkte att miljöfrågorna hamnade i knät på de här utsedda personerna, vilket inte var meningen. I dag har vi gjort klart för alla chefer att miljöfrågorna är deras ansvar i lika hög grad som arbetsmiljön, säger han.

Trots att Värmland har det bästa hållbarhetsarbetet har frågorna inte alltid högsta prioritet. Inom sjukvården hamnar exempelvis hygienkrav, smittskyddskrav och funktionskrav högre upp på listan.
– Vårt huvuduppdrag är hälsa och sjukvård, så därför lanserar vi bara förslag som går hand i hand med vår kärnverksamhet. Det är viktigt att utforma systemen så det är lätt för personalen att göra rätt miljöval, menar Curt Monfelt.

Även om landstinget ligger långt framme på hållbarhetsområdet så finns flera förbättringsområden. Till exempel saknas ett system för att klimatkompensera utsläppen, trots att organisationen ska vara klimatneutrala till år 2030. Placeringsdirektiv för att utesluta fossila investeringar saknas för tillfället, men är på gång.
– Vi har gått på smällar som alla andra. Till exempel tvingade upphandlingslagen oss att köpa dieselbilar som på papperet hade lägst utsläpp, men i verkligheten släppte ut betydligt mer. I dag har vi ett avtal med en hyrbilsfirma med ett tydligt fokus på miljöprestanda. Vi tror att den lösningen kommer minska klimatpåverkan från våra tjänsteresor i framtiden, säger Curt Monfelt.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.