Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tuffare krav väntar GMO-majs

Publicerad: 2 mars 2015, 13:05

EU:s medlemsländer får rätt att protestera mot genmodifierade grödor.


Den här artikeln publicerades  i omvärldsbevakningen  Miljöaktuellt Idag den 2 mars.

Från och med idag har EU:s medlemsländer rätt att protestera mot att EU-godkända GMO-grödor ska få odlas i det egna landet. Men det stora testet kvarstår för hur de nya reglerna ska tolkas.

Frågan om odlingen av GMO-grödor i EU har länge orsakat konflikter mellan medlemsländerna. Även på svenskt plan finns det efter regeringsskiftet en splittring, då MP och S inte enats kring vilken inställning de ska ha till GMO.

Nu får de snart en ny fråga på bordet när EU-kommissionen inom några veckor förväntas godkänna den första GMO-grödan för odling i unionen sedan 1998. Det är den bekämpningsmedelståliga majssorten 1507 från amerikanska Dupont-Pioneer som är först ut efter att ha väntat på beslut sedan år 2001.

EU:s ministrar för konkurrenslagstiftning samlas på måndag för att underteckna de nya reglerna för odling av GMO-grödor som de enades med EU-parlamentet om i december.

Reglerna blir sedan permanenta för godkända ansökningar från bolag, men både GMO-motståndare och förespråkare har rasat över att motiven inte håller. Hos motståndarna anses de för svaga, hos förespråkarna anses de bland annat vara ovetenskapliga.

– Det kommer att bli viktigt hur en medlemsstat utformar en eventuellt åtgärd för att begränsa eller förbjuda odlingen, oavsett om det leder till en rättsprocess eller ej, säger Johan Pettersson, jurist på miljödepartementet.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.