Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tunga klimatbesked under veckan

Publicerad: 16 juni 2020, 07:47

Lorentz Tovatt, Miljöpartiets klimatpolitiske talesperson.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Ja i Mark- och miljööverdomstolen till utbyggnaden av Preemraff och 5 miljarder skattekronor i räddningspaket till flygbolaget SAS. ”Som miljöpartist är det aldrig kul att stötta branscher som inte i grunden är hållbara”, säger det ena regeringspartiets klimatpolitiska talesperson, Lorentz Tovatt.


På måndagsförmiddagen föreslog regeringen ett krispaket för flygbolaget SAS om 5 miljarder kronor. Samma dag gav Mark- och miljööverdomstolen under eftermiddagen sitt godkännande till Preems utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil. En utbyggnad som väntas öka raffinaderiets utsläpp från 1,7 miljarder ton koldioxid till 2,7 miljarder ton och därmed bli Sveriges enskilt största punktutsläppskälla. 

I slutändan är det regeringen som ska besluta om Preem ska tillåtas bygga ut raffinaderiet i Lysekil och här har Miljöpartiet engagerat sig kraftigt mot en utbyggnad. Men MÖD:s beslut gör det nu definitivt svårare för regeringen att motivera ett nej till utbyggnaden. 

– Miljöpartiets generella inställning är att vi inte vill ha några fler fossila investeringar. Vi sitter i regering och riksdag för att se till att utsläppen kraftigt minskar. Vad gäller det specifika ärendet Preemraff så är det fortfarande ett rättsärende och det är en fråga som regeringskansliet nu får granska vidare i detalj och sen komma med ett besked, säger Miljöpartiets klimatpolitiska talesperson Lorentz Tovatt till Aktuell Hållbarhet. 

Vad gäller stödet till SAS om 5 miljarder kronor menar Lorentz Tovatt att det nu är positivt att regeringen kommer att kunna ställa krav på den skandinaviska flygjätten. 

– Som miljöpartist är det aldrig kul att stötta branscher som inte i grunden är hållbara. Men det viktiga här är att regeringen får ställa motkrav. Här får vi nu möjlighet att ha kvar ägandet i SAS i stället för att det ska bli uppköpt av en annan stat. Då kan vi också ställa kraftfulla klimatkrav i utbyte. 

Lorentz Tovatt är också positiv till att Miljöpartiet lyckats få in ett stopp på utbyggnaden av Arlanda i förhandlingarna. Exakt vilka klimatkrav som kommer att ställas på SAS är ännu inte offentligt. Lorentz Tovatt berättar dock att det finns ett antal formulerade krav som nu ska diskuteras med övriga stora ägare och med SAS styrelse.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.