Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tunga klimatlöften klarade deadline

Publicerad: 1 april 2015, 09:16

Första buden om utsläppsreduktion inför Paristoppmötet är inlämnade.


Ämnen i artikeln:

EuKinaRysslandUsaUtsläpp

FN:s chef över klimatförhandlingarna var nöjd efter gårdagen sedan representanter bakom 40 procent av världens utsläpp hade lämnat in sina bud. Totalt är det 34 länder som skickat in sina så kallade INDC, de nationella utsläppsminskningslöften som ska ligga till grund för att bilda ett globalt avtal för perioden 2020-2030. Världens andra och fjärde största utsläppsländer USA och Ryssland drog sitt strå till stacken under tisdagen.

USA:s regering vill nå en reduktion på 26-28 procent fram till år 2025, relativt nivån 2005. Men senaten och kongressen är inte lika entusiastiska till det målet.

25-30 procents minskning relativt nivån 1990 blev Rysslands bud. Men det gäller under förutsättningar att skogens och markens förmåga att absorbera koldioxid får räknas in, det är en metod som kritiserats och där bland annat EU ännu inte tagit ställning. Ryssland har enligt gårdagens bud möjlighet att fortsätta öka utsläppen.

Världens största utsläppsland Kina planerar tillsammans med bland annat Japan och Australien att lämna bud i juni när det är halvtid i förhandlingarna inför Paristoppmötet i december. EU har föreslagit att det globala avtalet bör träda i kraft när representanter för 80 procent av världens utsläpp har skrivit under dokumentet, som är tänkt att begränsa temperaturökningen till två grader. Enligt forskarsamarbetet Climate Action Tracker räcker de löften som lämnats hittills inte till att nå det målet.

info@jacobhederos.se

Ämnen i artikeln:

EuKinaRysslandUsaUtsläpp

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News