måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tunga miljöaktörers reaktioner på IPCC:s rapport: ”Ingen science fiction-film utan rå verklighet”

Publicerad: 28 februari 2022, 14:52

Ökningen av extrema väderhändelser har redan lett till att ekosystem och samhällen har förlorat sin förmåga att anpassa sig, vilket fått oåterkalleliga effekter. Det konstaterar FN:s klimatpanel IPCC i sin nya delrapport. Foto: Mikael Fritzon / TT

Slutsatserna i FN:s klimatpanel IPCC:s nya delrapport beskrivs som illavarslande och ”en varningsklocka” av miljöorganisationer.

Ämnen i artikeln:

ArtskyddFnKlimatanpassning

JF


Klimatförändringarna har lett till att vissa ekosystem och samhällen förlorat förmågan att anpassa sig, vilket fått återkalliga effekter, konstaterar FN:s klimatpanel IPCC i sin nya delrapport. 

Under måndagseftermiddagen har det kommit flera reaktioner på slutsatserna i rapporten. 

Karin Lexén, Naturskyddsföreningen: ”Kräver omedelbar, konkret handling på alla nivåer”

”Rapporten är en varningsklocka och en tydlig påminnelse om den allvarliga klimatkris vi befinner oss i. Hela samhällens existens riskeras”, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen i en kommentar, och fortsätter:

”Vi talar om förödande konsekvenser för vår matproduktion, människors hälsa, livsbetingelser för djur och växter, vattenresurserna och människors möjlighet till överlevnad. Klimatutsläppen måste minskas drastiskt nu, vilket kräver omedelbar, konkret handling på alla nivåer.”

Kaisa Kosonen, Greenpeace: ”Det kommer att kosta liv

Klimatförändringarna kommer kosta liv, säger Kaisa Kosonen, klimatexpert Greenpeace. Foto: Gordon Welters

Även Greenpeace understryker att rapporten är illavarslande. 

”Effekterna från klimatförändringarna är allvarligare och kommer snabbare än väntat. Vi är inte förberedda och det kommer att kosta liv”, säger Kaisa Kosonen, klimatexpert Greenpeace Norden, i en kommentar. 

Hon tillägger:

”Bara genom att verkligen ta till oss dessa fakta från forskningen med brutal ärlighet, kan vi hitta lösningar som matchar omfattningen av de utmaningar som klimatkrisen innebär.”

Gustaf Lind, WWF: ”Ingen science-fictionfilm utan en rå verklighet”

”Ingen science-fictionfilm utan en rå verklighet” skriver WWF:s generalsekreterare i ett uttalande om IPPC-rapporten.

WWF konstaterar att mer än en miljard människor vid världens kuster att drabbas av översvämningar och stormar på grund av stigande havsvattennivåer inom 30 år. Redan idag uppgår temperaturhöjningen till 1,1 grader jämfört med förindustriell tid.

”Klimatkrisens effekter som spär på extrem torka, värmeböljor, stormar, översvämningar och artutrotning är ingen science-fictionfilm utan en rå verklighet redan i dag. Vår planet pressas bortom sina gränser där de mest utsatta lider mest. Men loppet är inte kört. Om världens ledare agerar nu har vi fortfarande en chans. Varje tiondels grad räknas och städerna har en otroligt viktig roll att spela”, skriver WWF:s generalsekreterare Gustaf Lind i ett uttalande, och efterfrågar ökat ledarskap för mer motståndskraftiga och klimatsmarta städer, som en möjlig lösning.

Chiara Martinelli, CAN: ”Utvecklade länder måste ge praktiskt stöd”

Miljöorganisationen Climate Action Network skriver att det klimatskador och förluster inte är en abstrakt fråga för framtiden och att IPPC skriver att mer än 3 miljarder människor lever i mycket utsatta sammanhang.

”Utvecklade länder måste tillhandahålla det praktiska stödet som bygger på befintliga finansiella och tekniska verktyg, och samtidigt utforskar innovativa finansieringsalternativ för att möta behoven hos människor i frontlinjen av klimatförändringarnas effekter”; säger Chiara Martinelli, chef för Climate Action Network, CAN, i en kommentar.

Det är den andra delrapporten inom ramen för IPCC:s sjätte kunskapsutvärdering, AR6, som presenterades 12-tiden på måndagen. Rapporten fokuserar på klimateffekter, anpassning och sårbarhet. 

Texten uppdateras.

Läs Aktuell Hållbarhets rapportering om IPCC:s rapport i sin helhet 

 

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev