lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tunnare is ger förödande algansamlingar

Publicerad: 15 februari 2013, 13:31

I somras smälte den arktiska havsisen mer än någonsin tidigare. Nu har forskare upptäckt att den tunnare isen får alger att växa snabbare – vilket kan få förödande konsekvenser för hela ekosystem.

Ämnen i artikeln:

AlgerArktisEkosystemForskning

Att det kan växa alger under den arktiska havsisen är ingen nyhet, men däremot att den tunnare isen kan få algerna att växa snabbare. Den släpper nämligen igenom mer ljus, vilket bidrar till att algerna kan bilda stora ansamlingar mitt under isen, vilket forskarna tror är ett nytt fenomen, rapporterar SVT Nyheter.

– Våra mätningar visar att stora mängder koldioxid och näringsämnen faller ner till havsbottnen. Hade det här skett många gånger tidigare så skulle det se mycket annorlunda ut. Så vi har förmodligen sett en glimt av det nya Arktis. En framtid med mycket tunn is som smälter bort under sommaren, säger Antje Boetius, som ledde forskarlaget.

När algerna faller till botten tar de med sig all den energi och näring de samlat på sig, och den mycket djupa arktiska bassängen gör att näringen inte transporteras tillbaka till ytan på mycket lång tid.

– Vi måste bli medvetna om att ett varmare klimat med mindre havsis i Arktis kan förändra ekosystemen och till och med hela oceaner. Det kan leda till stora förluster av olika arter med växter och djur och på sikt kommer det påverka de tjänster som naturen ger oss människor. Vår studie visar att de förändringar som vi observerat de senaste tio åren kan orsaka en kaskad av ekologiska konsekvenser, säger Antje Boetius.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev