Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Turbinbuller irriterande men inte farligt

Publicerad: 29 september 2011, 14:31

Enligt en ny studie orsakar ljudet från vindturbiner inga allvarliga hälsoproblem. Men det kan, som bekant, väcka en del irritation.


Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiVindkraftCleantechGreentechBullerForskning

I studien, som är publicerad i Environmental Research Letters, har forskarna undersökt effekten av vindkraftverks lågfrekventa buller på människor som bor nära turbinerna.

Foto: Penny Higgins

Resultaten visar att en del människor verkligen upplever ljuden som störande, men man fann inget empiriskt stöd för allvarligare hälsoproblem. Enligt forskarna är ljudnivåerna, som ligger på mellan 5 och 40 decibel, inte värre än för andra vanliga bullerkällor, som till exempel ljudet från vältrafikerade bilvägar, skriver Treehugger.

Enligt studien så är 10 till 20 procent av de som bor nära ett vindkraftverk irriterade över turbinljuden, och 6 procent anser sig mycket störda. Dessutom har man funnit ett statistiskt signifikant samband mellan bullret och självrapporterade sömnstörningar.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.