Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Turbinen som trivs längs marken

Publicerad: 27 februari 2012, 16:29

Spana in The Wind Harvester – en tyst vindturbin som inte stör utsikten.


Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiVindkraftCleantechVindkraftverkGreentech

En vanlig vindturbin kräver utrymme och starka vindar, och kan dessutom störa utsikten. Men Heath Evdemon visar med sin Wind Harvester att inget av detta är nödvändigt. Det är inte bara den horisontella designen som skiljer hans uppfinning från konventionella vindturbiner. Den ska dessutom, genom en fram- och återgående rörelse, klara av att producera el från både höga och låga vindhastigheter.

En annan fördel är att den ska vara tyst, vilket – i kombination med den låga höjden – bör generera mindre motstånd från omgivningen vid installationer.

Foto: Wind Power Innovations

Evdemon backas upp av Nottingham Trent Universitys ”Future Factory”-projekt, och planerar nu att installera en fullskalig arbetsmodell i Derbyshire Peak District.

– Just nu letar vi efter potentiella platser inom Peak District National Park, och sedan kommer vi att vända vår uppmärksamhet mot industrin. Men det är en produkt som i framtiden kommer att kunna rullas ut till gårdar som siktar på att bli koldioxidneutrala, och till hus där ägarna vill ha en billig och hållbar energikälla, säger Heath Evdemon till Gizmag.

Turbinen ska kunna tillverkas i valfri storlek upp till 15 meter i bredd, och kan monteras ner i hanterbara delar för att underlätta transporter.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.