söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Turesson: ”Det är tydligt att alla parter vill ha ett avtal”

Publicerad: 8 december 2009, 19:08

På tisdagens presskonferens på Cop 15 konstaterade chefsförhandlare Anders Turesson att det än så länge råder en positiv stämning över förhandlingarna.

Ämnen i artikeln:

Cop 15

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Förhandlingarna har börjat. Hittills har vi inte sett några stora överraskningar. Istället är det positivt att vi börajt jobba utan att bli störda av långa diskussioner och överraskande utspel. Så beskrev Anders Turesson de första två dagarnas klimatförhandlingar då han mötte pressen på dagens presskonferens på Cop 15. Han konstaterade också som väntat att man fortfarande låg långt ifrån de målsättningar som åtminstone EU har med konferensen.
– De flesta industriländer, och också några stora utvecklingsländer, har lagt fram bud på utsläppsminskningar. Problemet är att buden inte räcker för att klara tvågradersmålet, säger Anders Turesson och menar att det hittills bara är EU som levererat ett tillräckligt högt bud.

På gårdagens
presskonferens uppgav miljöminister Andreas Carlgren att han trodde att Obama och USA skulle kunna sträcka sig längre än budet på 17 procents utsläppsminskningar år 2020 jämfört med 2005 års nivåer. Idag fick Anders Turesson svara på vad EU kunde erbjuda USA för att de ska kunna öka sitt bud?
– 17 procent är för lite. Därför vill vi i EU se en handel med utsläppsrätter utöver de 17 procenten i budet. Det kan till exempel handla om aktiviteter inom skogshantering. En annan sak EU kan ge USA är ett längre tidsperspektiv. USA jobbar med en skarp kurva efter 2020 då de inte kommer att vidta så stora minskningar innnan dess. Det betyder att de kommer att få jobba desto hårdare efter 2020, säger han.

Vad har hänt de här två första dagarna?
– Vi är väldigt tidigt inne i förhandlingarna. Det har bara gått en och en halv dag. Men det är än så länge positiv stämning. Inget bråk om agendan, och än så länge har ingen ilsknat till och lämnat förhandlingsrummet. Det är tydligt att alla parter vill se ett avtal.

På tisdagens presskonferens fick också EU-kommissionens chefsförhandlare Artur Runge-Metzger svara på frågan om vad han tyckte om Den amerikanska hälsomyndigheten EPA:s uttalande idag om att de klassar växthusgaser som hälsoskadliga, och på så sätt kan reglera utsläppen utan lagstiftning i kongressen eller senaten.
– Att koldioxid kan regleras av EPA är välkommet. Det kan bli ett ytterligare effektivt instrument för den amerikanska regeringen att använda om det det behövs. Det som är problematiskt med verktyget är att det sluter ute kongressen och senaten ur lagstiftningen kring en ytterst politisk känslig fråga som klimatgaser och klimatförändringar. Och det finns en politisk historia här som säger att det kan vara dumdristigt att utesluta senaten och kongressen, säger han.

Slutligen
svarade förhandlarna på frågan om det gick att sluta ett bindande avtal, som vissa nationer vill, med en reservation från USA.
– Inget annat än ett bindande avtal är acceptabelt för oss i EU. Frågan är om vi lyckas få det bindande avtalet här i Köpenhamn, eller om vi måste jobba vidare med det. Det är fortfarande svårt att säga vad som är möjligt här och nu. Det handlar om en symmetri mellan USA, utvecklingsländerna och EU. EU vill ha ett binande avtal, men vi har redan från början gjort klart att vi inte kan ha ett bindande avtal som bara gäller för EU.

Få överblick och läs nyttiga analyser, guider och granskningar i lugn och ro i Miljöaktuellt magasin. Teckna din prenumeration här!

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev