Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Turesson: Det blir inga stora genombrott i Barcelona

Publicerad: 3 november 2009, 11:16

Veckans möte i Barcelona är sista chansen för förhandlarna att sätta grunderna för det klimatavtal som ska undertecknas i Köpenhamn. – Alternativen till hur man kan skriva i ett nytt avtal har klarnat, säger Sveriges chefsförhandlare Anders Turesson med en liknelse


Ämnen i artikeln:

Anders TuressonCop 15

Enligt Anders Turesson är det i Barcelona som alla motsättningar måste upp till ytan inför mötet i Köpenhamn.
– Alternativen till hur man kan skriva i ett nytt avtal har klarnat. Skogen av alternativ håller på att gallras ut så att man verkligen ser de stammar som måste bära upp framtidens klimatsystem, säger till Dagens Nyheter.

Anders Turesson berättar också om de olika ländernas syn på vad det faktiskt innebär att man åtar sig något.
- Amerikanerna är beredda att ta på sig juridiskt bindande åtaganden. Men vad innebär det att de binder ett åtagande internationellt, frågar sig Turesson i DN.

Enligt Turesson är det för många länder viktigare med de nationella lagarna än med internationella avtal. Detta gäller till exempel för USA, och enligt Turesson resonerar många utvecklingsländer likadant.

Turesson
berättar också att EU är beredda att godta en lösning där USA och andra länder lagstiftar inrikes om att begränsa utsläpp, och redovisar siffror på det. Det räcker. Det finns en skillnad mellan EU och USA och utvecklingsländerna i synen på om man ska straffas då man inte når sina klimatmål. Trots denna skillnad tror Anders Turesson det är möjligt att nå fram till ett avtal i Köpenhamn.
– EU vill ha ett samlat avtal och en juridisk text för alla länder. Men i denna text ska finnas en differentiering för olika parter. Det har klimatkonventionen redan i dag, säger han.

Under
veckan i Barcelona kommer man bland annat att förhandla om systemet med utsläppsrätter och om olika metoder för att slussa pengar och teknik till utvecklingsländerna. Anders Turesson tror emellertid inte på några stora genombrott i Barcelona.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Anders TuressonCop 15

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.