måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Turistguiden som bor i mobilen

Publicerad: 7 januari 2009, 12:13

Det europeiska forskningsprojektet Mobvis kopplar samman GPS med bildsökning för att berätta var du är och vad du ser.


För alla som har en tendens att gå vilse i främmande städer eller som alltid glömmer guideboken på hotellrummet så kan Mobvis bli en räddare i nöden. Det är en mobil plattform som tagits fram av europeiska forskare och om du tar en bild med mobilkameran kan den direkt tala om för dig vad det är du tittar på.

För att göra det tar Mobvis GPS-information från din mobil för att se var du befinner dig och söker sedan igenom bilden för att se exakt vad du ser. Sedan hämtas information ur en databas där det finns data om berömda byggnader, tunnelbanelinjer, restauranger och mycket annat.

Det intressanta med Mobvis rent tekniskt är bildsökningen. Bilder som tas med mobilkameror kan vara av dålig kvalitet, tas under olika ljusförhållanden, vara litet sneda, visa byggnader som är i stort sett identiska med mera. Allt detta ska den nya sökalgoritmen, som utvecklats av forskare vid universitet i Ljubljana i Slovenien, klara av.

Algoritmen söker inte bara efter exakta träffar på den byggnad som är intressant utan kontrollerar också omgivningen. Så om bilden är tagen i en konstig vinkel som gör att systemet inte riktigt känner igen NK i Stockholm kan Mobvis undersöka de omgivande byggnaderna för att se att det verkligen är NK på bilden.

I de tester som utförts hade Mobvis rätt i 80 procent av fallen och i de övriga 20 procenten angav det att det inte kunde avgöra vilken byggnad det var, så det gav aldrig fel resultat.

Informationen om byggnader med mera måste läggas in manuellt så det lär dröja ett tag innan Mobvis kan ersätta traditionella turistguider, men forskarna hoppas att kommersiella aktörer ska börja använda systemet och skapa sina egna databaser.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev