Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Tusentals anställda ska bort på Electrolux

Publicerad: 15 December 2008, 06:17

Den ekonomiska krisen når nu Electrolux som skär ner sina vinstprognoser och utlöser ett omfattande besparingsprogram. 3.000 personer förlorar jobbet.


Efter svagare efterfråga på bolagets produkter under de senaste två veckorna i november och december står det nu klart att bolaget inte kommer nå uppsatta mål för helåret 2008. Det framgår av en vinstvarning på måndagens morgon.

Efterfrågan har rasat i Europa och Nordamerika och den svaga marknaden och slår nu genom i bolagets resultat. Därför tror man vid Electrolux att helårsresultat som prognostiserats till 3,3 – 3,9 miljarder kronor inte kommer att uppnås.

För att möta den vikande efterfrågan iscensätter nu Electrolux ett omfattande besparingsprogram. De besparingar som gjorts hittills i år har visat sig inte räcka utan intensifieras nu.

”I ljuset av den kraftiga marknadsnedgången kommer Electrolux att minska antalet anställda med fler än 3.000 under fjärde kvartalet 2008 och 2009”, skriver bolaget.

Samtliga delar av bolaget kommer att påverkas av neddragningarna.

Besparingarna från personalneddragningarna beräknas uppgå till 1,1 miljarder kronor per år och få fullt genomslag under 2010. Men de leder också till en engångskostnad på 1,2 miljarder kronor.

Även verksamheten i Sverige kommer att påverkas, men ännu är det för tidigt att säga i vilken omfattning.

– Det kommer att påverka den svenska verksamheten men exakt hur stor den blir är för tidigt att säga. I Sverige blir det fler tjänstemän än arbetare som får gå. Även huvudkontoret omfattas, säger Electrolux presschef Anders Edholm.

Samtidigt förstsätter Electrolux att flytta produktionen till lågkostnadsländer, i enlighet med det strukturprogram som initierades 2004. Även den förflyttningen kommer att minska personalstyrkan under 2009 och 2010.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.