tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tusentals köper mark för att stoppa Heathrow

Publicerad: 14 januari 2009, 07:42

Kändisar, politiker och miljöaktivister gör gemensam sak. De köper alla mark där Heathrow flygplats är tänkt att byggas ut.


Tusentals människor har gått samman i köp av mark i anslutning till Heathrow Airport, världens största flygplats. Anledningen är att stoppa expansionen. Hittills har över 5.000 personer blivit delägare i den jordbruksmark där den tredje landingsbanan är tänkt att byggas.

Bland de nya markägarna är skådespelerskan Emma Thompson, komiker Alistair McGowan och konservativa partiets rådgivare Zac Goldsmith. Förra veckan köpte de marken framför näsan på flygplatsens ägare, det hårt kritiserade spanska bolaget BAA.

– Vi har fått nästan 1.000 förfrågningar per timme och förväntar oss 10.000 ansökningar imorgon. Våra jurister undersöker hur dessa personer på laglig väg kan hindra utbyggnaden av en tredje landningsbana, säger en talesperson vid Greenpeace som är en av markägarna, enligt brittisk media.

Greenpeace uppges ha betalat 20.000 pund för marken, men kommer inte att ta betalt av de som skriver på som markägare.

En utbyggnad av den tredje landningsbanan skulle få allvarliga konsekvenser för miljön, menar bedömare. BAA:s utbyggnad skulle också sätta premiärminister Gordon Brown ambitiösa miljömål för landet på skam.

Dessutom kräver expansionen att den lilla staden Sipson, med 700 invånare, en skola och några pubar, jämnas med marken.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev