Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

TV-meteorologer bakom ”Climate Without Borders”

Publicerad: 2 juli 2017, 16:03

Det nylanserade internationella nätverket ”Climate Without Borders” samlar väderpresentatörer över hela världen för en satsning på mer och bättre klimatkommunikation.


Ett internationellt nätverk av tv-meteorologer som går under namnet ”Climate Without Borders” lanserades i slutet av juni i Bryssel. Nätverket planerar att göra en offensiv för mer och bättre klimatkommunikation, och gruppen stöttas av bland andra FN:s klimatpanel, Meterologiska världsorganisationen och FN:s klimatkonvention. Syftet med nätverket är att rusta tv-meteorologer över hela världen med kunskap och inspiration för att bli bättre på att kommunicera komplexa klimatfrågor.

– Väderpresentatörer kan leverera information, komplex data, bevis och fakta om klimatförändringarna på ett lättillgängligt sätt. Dessutom är de några av de mest anförtrodda kommunikatörerna kring klimatförändringarna och därför har de en stor potential i att påverka opinionens vilja till klimatåtgärder, säger Jill Peeters, grundare av ”Climate Without Borders” i en presskommentar.

Jill Peeters är till vardags meteorolog på den belgiska tv-kanalen VTM. I en intervju med Aktuell Hållbarhet berättar hon att idén till ”Climate Without Borders” kom på tågresan från Paris till Belgien, dagen efter det att Parisavtalet hade klubbats. Hon hade märkt av att väderpresentatörer får mer klimatrelaterade frågor från tv-tittare och såg därför ett behov av att utbyta information och erfarenheter mellan meteorologer från olika länder – inte minst eftersom det finns stora skillnader mellan länder i hur väderpresentatörer pratar om klimatet.

– Bakgrunden till ”Climate Without Borders” är att folk brukade fråga oss hur vädret kommer bli, men det blir allt vanligare att folk ställer frågor av typen: Var kommer jag kunna bo i framtiden? Kan jag äta kött? Kommer jag kunna åka skidor i framtiden? Fokus kring klimatet förändras, folk är mer oroade nu när de inser att deras vanor och bekvämligheter hotas av klimatförändringarna, säger Jill Petters till Aktuell Hållbarhet.

Jill Peeters berättar att det kommer öppnas upp en hemsida, med en sluten funktion för utbyte av information om klimatfrågor, och en öppen del där allmänheten kan ta del av klimatrelaterad information. Därutöver kommer organisationen arbeta med utbildning tillsammans med skolor, offentliga institutioner och den privata sektorn. Planerna för ”Climate Without Borders” är många men Jill Peeters påpekar att eftersom de precis har lanserat initiativet är många delar ännu under utveckling. Däremot finns det redan ett stort intresse utifrån.

– EU:s energikommissionär Maroš Šefčovič och UNFCCC:s generalsekreterare Patricia Espinosa har explicit sagt att de vill samarbete med oss och att de vill hitta vägar för det, men vi får se vad som händer framöver, säger Jill Peeters.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.