Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Två av tre svenskar osäkra på hur saker ska återvinnas

Publicerad: 28 december 2018, 08:49

Foto: Flickr/Trausti Evans

En klar majoritet av svenska folket vill återvinna mer. Men samtidigt har många svårt att veta hur uttjänta produkter och förpackningar ska återvinnas, visar en ny Sifo-undersökning.


Två av tre svenskar, 63 procent, har svårt att veta hur deras uttjänta saker ska återvinnas trots att en stor majoritet vill återvinna mer än de gör i dag. Det visar en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av avfallsföretaget Ragn-Sells.

Enligt Ragn-Sells ligger problemet hos producenterna, som behöver ta större ansvar för hur deras produkter ska kunna återvinnas.
”Tillverkarna måste ta ett mycket större ansvar för att våra saker ska kunna återvinnas, genom att designa smart redan från början”, säger Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells, i en kommentar till undersökningen.

Pär Larshans menar att det är problematiskt att produkter ofta är designade på ett sätt som inte lämpar sig för återvinning. Det handlar exempelvis om att de kan vara gjorda av många olika material som inte går at separera, eller att produkten inte är märkta på ett sätt som gör att deras sammansättning framgår tydligt. Pär Larshans menar att det är viktigt att åtgärda den här typen av problem för att få igång en cirkulär ekonomi i Sverige.
”Ingen ska behöva stå med en uttjänt pryl och tveka kring hur den ska återvinnas, för det leder till att vi kastar bort värdefulla material och slösar med jordens resurser. Svenskarna vill ta ansvar – nu måste riksdagen besluta om tydligare krav på tillverkarna”, säger Pär Larshans.

Sverige förlorar varje år 42 miljarder kronor på utebliven återvinning, enligt en rapport från Återvinningsindustrierna och Material Economics. Rapporten visar att värdeförlusterna uppstår genom att material förloras och genom en avsevärd nedgradering av kvalitén. Enligt rapportförfattarna är den största orsaken till värdeförlusten att mycket av materialet inte används mer än en gång.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.