Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Två bitar pratar – 998 kvar till kvantdatorn

Publicerad: 4 februari 2009, 13:41

Hur ska bitarna i en kvantdator kommunicera? Forskare vid Chalmers har knäckt nöten.


Forskare vid Chalmers har lagt en grund till kvantdatorn: två kvantbitar som sitter ihop och kan kommunicera. En fullskalig dator kräver mer, kanske 1.000 bitar, men det går att göra spännande saker med betydligt färre bitar än så, skriver Vetenskaprsrådets tidning Tentakel.

– Redan med 30 bitar kan man göra intressanta saker som att simulera andra kvantsystem, till exempel molekyler. Det blir nog den första riktiga tillämpningen, säger Per Delsing, professor i experimentell fysik vid Chalmers till Tentakel.

I tre år har bland andra Per Delsing arbetat med ett projekt vars mål är att bygga en kvantdator. Så här långt i projektet har forskarna alltså åstadkommit två kvantbitar som var och en består av två ”öar” av aluminium och är fästa vid varandra med aluminiumoxid. På kvantbitarna läggs en laddning bestående av ett så kallat Cooper-par, ett elektronpar, vilket enligt Per Delsing ger effekten av en artificiell atom där laddningarna kan hoppa mellan öarna – ungefär på samma sätt som elektroner kan hoppa mellan atomer i en molekyl.

Med en supraledande resonator kopplas kvantbitarna samman. Genom att frekvensen kan justeras så att den hamnar i resonans med en kvantbit åt gången uppnår forskarna det kvantmekaniska fenomenet ”inflätat tillstånd”.

– När man mäter på en kvantbit påverkar det den andra biten omedelbart. Det är en grundläggand egenskap i en kvantdator, säger Per Delsing till Tentakel.

Forskarna på Chalmers har alltså fått kvantbitarna att prata med varandra, men inte perfekt. Nya försök väntar och när kommunikationen fungerar perfekt ska resultaten publiceras. Därefter ska fler kvantbitar kopplas på.

Per Delsings forskning vid Chalmers har hittills fått drygt elva miljoner kronor i finsansiering. Om slutresultatet blir en fullt färdig kvantdator återstår att se. Per Delsing säger till Tentakel att det är målet men även om man inte når dit finns mycket intressant fysik att upptäcka på vägen.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.