torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Två bollar i luften samtidigt

Publicerad: 26 april 2019, 05:52

Rätt, fel, svart eller vitt. Den mänskliga svårigheten att hantera gråskalor gör det svårt för oss att hålla två bollar i luften samtidigt.


Vi lever i en polariserad värld med ett högt tonläge som tangerar frågor som Aktuell Hållbarhet bevakar – om hållbarhet, miljö, klimat, plast, kemikalier med mera. Det är ofta lätt att peka finger och fördöma, och betydligt svårare att hålla två bollar i luften.

USA har en president som lämnar Parisavtalet, som på allvar påstår att vindkraftverk orsakar cancer och som vill öppna stängda kolgruvor igen. Samtidigt talar vi här om ett land där den förnyelsebara energiproduktionen växer snabbare än någon annanstans. Det är också ett land med innovatörer och entreprenörer som är med och skapar framtidens hållbara produkter. Bara Teslas hittills producerade bilpark har bidragit med förebyggda utsläpp från hundratusentals fordon med förbränningsmotorer som samtidigt har sparat mer än 275 miljoner liter bensin. USA, ond eller god, en nation värd att fördöma eller beundra?

Det gäller att hålla två bollar i luften.

Kina, otvetydigt en diktatur som inte delar den demokratiska världens syn på mänskliga rättigheter och som troligen är det land där dödsstraffet skördar flest offer idag. Ett land som saknar grundläggande fri- och rättigheter, som yttrandefrihet, pressfrihet och rätten att demonstrera för att utrycka sin åsikt. Kina är också det enda land som har en plan för att förbjuda fossildrivna personbilar och helt och hållet elektrifiera den delen av fordonsflottan. Det är ett land som i sina femårsplaner steg för steg nedmonterar fossila energikällor för att ersätta dem med rena och förnyelsebara alternativ. Det kommer att ta tid, men det händer hela tiden.

Det gäller att hålla två bollar i luften.

Den filippinske presidenten Rodrigo Duterte framställs i världens medier som allt annat än presidentlik, utan mer som en ärkeskurk som använder sitt ämbete till att uppmana sina medborgare att ta lagen i egen händer och skjuta misstänkta knarklangare på gatan. Medan Kanadas president Justin Trudeau är hela världens sköna kille, som gör och säger rätt saker och som personligen välkomnar utsatta flyktingar redan på flygplatsen. Nu är den förre förbannad och i ett TV-tal förklarar han mer eller mindre krig med Kanada och säger att minst ett skepp lastat med sex år gamla sopor kommer att segla mot den Kanadensiska kusten.
”Förbered en ståtlig mottagning och ät upp skiten om du vill”, säger den Filippinske presidenten till Justin Trudeau, i ett TV-tal till den egna nationen, och i det här fallet har han folkets stöd.

Allt handlar om 100 containrar fyllda med kanadensiskt hushålls- och elektroniskt avfall som i nästa sex år stått och ruttnat i en hamn nära Manila. Ett kanadensiskt företag dumpade dem där 2013 och 2014, felaktigt märkta som plast för återvinning. I själva verket var innehållet avfall, en salig blandning av använda blöjor, köksavfall och elektronikskrot.

I Kanada har domstolar fördömt transporten och politiker försäkrat att det aldrig kommer att hända ingen. Samtidigt har Kanada i nästa sex år förhalat hela ärendet och försökt övertyga filippinska myndigheter att själva ta hand om skiten, trots att det är fastlagt i domstol att soporna ska tillbaks till avsändaren.

Det gäller att ha två bollar i luften.

Björn Anderberg 
Redaktör Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev