Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Två enkla tips som minskar din klimatpåverkan när du köper kläder

Publicerad: 22 februari 2017, 12:54

Klädinköp står för en fjärdedel av Sveriges koldioxidutsläpp. För att minska klädernas påverkan på miljön är det framförallt två saker man kan göra.


Ämnen i artikeln:

Växthuseffekten

Klädinköp hamnar på fjärde plats när det kommer till att bidra till Sveriges koldioxidutsläpp, efter transporter, mat och boende. För att minska klädernas påverkan på miljön är det framförallt två saker man kan göra. Det ena är att använda kläder tills de är utslitna. Det andra är att inte ta bilen till affären. Det visar en ny doktorsavhandling från Chalmers och Mistra Future Fashion.

Doktoranden Sandra Roos har gjort en livscykelinventering där hon tittat på ett trettiotal delprocesser inom textilproduktion och hon har kommit fram till att endast 25 procent av den klimatpåverkan som klädkonsumtionen bidrar till kan påverkas av konsumenterna. 3 procent av dessa handlar om hur man tvättar och torkar sina kläder och 22 procent har att göra med hur man tar sig till och från klädaffären. Om man måste ta bilen när man ska shoppa kläder är det bättre att handla på nätet.

Idag köper svenskar cirka 50 nya klädesplagg om bara året men bara ett fåtal används 100 till 200 gånger, som beräknas vara den ungefärliga livslängden. Att använda kläder tills de är slitna är viktigt. Det har större effekt för miljön eller klimatet än andra aspekter, som klädernas tillverkningssätt eller materialval skriver Sandra Roos i sin avhandling.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Växthuseffekten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.