Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Två timmar per dag – mer jobbar du inte

Publicerad: 16 Maj 2011, 06:25

Gå på möten, mejla, prata i mobil och pratstunder med kollegor – det ägnar vi merparten av vår arbetstid till. Endast två timmar om dagen går till att faktiskt producera


Det är konsultföretaget Ming Company som undersökt vad tjänstemännen ägnar sig åt på kontorstid.

Enligt undersökningen går sex av åtta arbetstimmar åt till kringaktiviteter som egentligen inte tillför något direkt värde till organisationen.

Närmare halva arbetsdagen, 45 procent, går till olika typer av kommunikation. Det kan vara alltifrån spontana möten med kollegor, skriva, läsa och sortera mejl, prata i mobil, läsa anteckningar och attestera fakturor.

20 procent går till kompetensutveckling, vilket utöver regelrätt utbildning handlar om att kartlägga hur man själv jobbar, skriva instruktioner, sammanställa data och skriva rapporter.

En knapp timme, tio procent, används till att förflytta sig mellan olika platser och till privata samtal/ärenden vid datorn eller kring fikabordet.

Kvar blir alltså endast två timmar som går till att förädla det som organisationen ägnar sig åt, det vill säga utveckla, leverera och underhålla produkter, tjänster eller service.

De som ägnar allra mest tid åt kommunikation, procedurer och förflyttningar är personer högre upp i hierarkin på företaget.

De tillfrågade tjänstemännen jobbar inom större organisationer, men flera utspridda avdelningar i olika lokaler med stort behov av samordning av planering och beslut.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.