Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tvångsförvaltningen ett fiasko – Ekfors Kraft kan bli statligt

Publicerad: 11 januari 2011, 11:57

Att tvångsförlvalta Ekfors Kraft fungerade inte den här gången heller. Nu vill Energimarknadsinspektionen än en gång lösa in bolaget och göra det statligt. Oddsen är bättre än sist, menar EI.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Energimarknadsinspektionen, EI, ansöker om inlösen av Ekfors Krafts elanläggning i Övertorneå och Haparanda kommuner, meddelar tillsynsmyndigheten. Åtgärden följer på den tvångsförvaltning som inleddes i höstas sedan Ekfors Kraft stängt av elförsörjningen till samhälllsviktiga funktioner som vatten- och avloppsverk samt skolor. Även under tvångsförvaltningen har Ekfors Kraft begått felaktigeter, menar EI.

– Man har också under pågående tvångsförvaltning gått in och sagt att man hotar med att stänga av el till kunder som följer anvisningar från tvångsförvaltaren, säger Göran Moréus, chefsjurist på EI.

Bedömningen är att tvångsförvaltningen inte kommer att ge önskat resultat.

– Tvångsförvaltaren bedömer att det är meningslöst, han tror inte att det går att åtgärda med tvångsförvaltning, säger Göran Moréus.

EI har tidigare ansökt om inlösen av Ekfors Kraft. Det skedde efter en tvångsförvaltning som ägde rum under 2005 och 2006. Hovrätten avslog då ansökan och Högsta Domstolen beviljade inte prövningstillstånd när EI överklagade beslutet.

Skulle domstolen bifalla EI:s ansökan den här gången tar staten mot ersättning tar över ägandet av Ekfors Krafts anläggning.

– Vad hovrätten sa i sin dom när vi fick nej var att det egentligen föreligger förutsättningar för inlösen men tack vare förändringar i lagstiftningen menade man att tvångsförvaltning skulle prövas ytterligare en gång för att uttömma den möjligheten innan man tar till ingripande åtgärder, säger Göran Moréus.

På EI vill man inte spekulera i hur lång tid processen kan ta innan ett domstolsbeslut har fattats. Men en bedömning är att det kan ta omkring två år.

– Någonstans där om man går hela vägen, säger Göran Moréus.

Läs EI:s ansökan om inlösen av Ekfors Krafts elanläggning.

Läs EI:syttrande till förvaltningsrätten.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.