Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tvärfunktionella team utvecklar hållbarhetsrådgivningen

Publicerad: 24 oktober 2016, 11:43

Helena Mueller, Senior Manager & Sustainability Advisory Lead på KPMG

I takt med att hållbarhetsfrågorna integreras i företagens verksamheter tvingas hållbarhetskonsulterna att följa med i utvecklingen. Tvärfunktionella team är den senaste trenden.


Ämnen i artikeln:

CsrHållbara Affärer

Hållbarhet integreras allt djupare i företagens verksamheter. För de hållbarhetskonsulter som inte följer utvecklingen kan detta bli en stor utmaning. På KPMG arbetar man nu för att tydligare integrera hållbarhetsfrågorna i alla konsulttjänster.
– Hållbarhetsfrågorna integreras allt djupare i verksamheten hos våra kunder. Därför behöver vi kunna erbjuda integrerade erbjudanden. Vi arbetar i dag allt oftare med tvärfunktionella team. Till finans- och banksektorn, där det händer mycket just nu, kan vi till exempel erbjuda rådgivning inom finansiell risk kombinerat med hållbar banking, berättar Helena Mueller som sedan den 1 oktober är ansvarig för KPMG:s konsultrådgivning.

Den nya tjänsten som Helena Mueller har innebär inte traditionellt personalansvar över ett team med hållbarhetskonsulter. I stället går uppdraget ut på att driva försäljning och att styra och koordinera ett virtuellt team som tillsammans tar sig an kundernas utmaningar.

En allt vanligare förfrågan från kunder handlar enligt Helena Mueller om att räkna på värdet av ett företags hållbarhetsarbete.
– Här kan ett typiskt team innehålla flera managementkonsulter, en konsult som är expert på corporate finance och modellering samt rena hållbarhetsexperter på till exempel utsläpp av växthusgaser, mänskliga rättigheter och säkerhet, säger hon.

Ett annat vanligt uppdrag handlar om hjälpa företag med att utveckla strukturer och ramverk för integrerad redovisning. Också den nya lagen om hållbarhetsredovisning leder till uppdrag för hållbarhetskonsulterna.
– En fråga som många företag hanterar just nu är den kommande lagen om hållbarhetsredovisning. För bolagen gäller det att få in hållbarhetsfrågorna i verksamhetsstyrningen och att sätta skarpa mål och hitta relevanta nyckeltal på styrelse och ledningsnivå.

Hur blir man konsult på KPMG om man vill arbeta i ett av era team?
– Vi ser gärna att våra konsulter har varit managementkonsulter och har förståelse för affären. Framöver kommer vi nog behöva fler konsulter med ett antal års erfarenhet och mer senior profil som kan kommunicera på lednings- och styrelsenivå. Djupa specialistkunskaper, som till exempel inom mänskliga rättigheter och klimat är också efterfrågat. Vårt konsultteam är i dag en ytterst mångfacetterad grupp och vi har allt från jurister, ekonomer till geovetare och civilingenjörer hos oss.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

CsrHållbara Affärer

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.