Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Tvätta med plastkulor – inte vatten

Publicerad: 5 november 2009, 12:10

Med bara tio procent av den vanliga mängden vatten och några nävar plastkulor ska din tvätt bli lika ren som förr.


En tredjedel av den normala mängden tvättmedel och en tiondel av den vanliga mängden vatten. Så vill amerikanska Xero att vi ska tvätta kläder framöver. Företaget har utvecklat en tvättmaskin som istället för den traditonella metoden att tvätta använder sig av plastkulor.

Det blir rent som med vatten, menar tillverkaren.

Tvätten hävdas bli ren med hjälp av en mängd 2,5 millimeter stora nylonkulor. Egenskaperna hos de polära molekyler nylon är uppbyggda av ska attrahera smuts och när en mindre mängd vatten tillsätts ska polymerkedjorna separeras något varpå smutsen ska absorberas i kulorna. ´

Med den lilla mängden vatten ska energibesparingar göras även genom ett minskat behov av centrifugering och efterföljande torkprocesser. Xeros räknar med att tvättmaskinen ska finnas på marknaden under nästa år.

Möjligen frågar sig någon hur man bär sig åt med alla plastkulor när tvätten är klar. Det har Xeros löst genom att använda sig av dubbla trummor i maskinen. När maskinen inte körs lagras kulorna i den yttre trumman. Den inre trumman är försedd med hål genom vilka kulorna faller när maskinen körs. När maskinen är klar slutar den upphör den yttre trumman rotera varpå centrifugalkraften tvingar kulorna att åter ta plats i den yttre trumman.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.