Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tvättmaskiner utan tvättmedel testas i Tensta

Publicerad: 22 augusti 2019, 15:26

Snart kan hyresgästerna i Tensta Torn tvätta utan tvättmedel.

Foto: Pixabay

Fastighetsägaren Åke Sundvall satsar på en ny svensk tvätt-teknik som vare sig kräver tvättmedel eller varmvatten. Med den nya tekniken ska tvättmaskinerna både bli energisnåla och kräva mindre löpande underhåll, samtidigt som hyresgästerna ska få bättre hälsa genom mindre exponering mot tvättmedel.


Den nya tekniken kallas för DIRO och har patenterats av det svenska företaget Swatab. Den har testats av det svenska forskningsinstitutet Rise, fått utmärkelsen ”Climate Solver” av Världsnaturfonden WWF år 2017 och inväntar nu en märkning med EU-blomman från ett certifieringsorgan i Tyskland.

Som ett första steg installeras den nya tekniken i Tensta Torn i Stockholm för att sedan utvärderas. Tvättstugan i Tensta Torn kommer från invigningen den 19 september att fungera som ett ”showroom” för andra intresserade fastighetsägare i Stockholmsområdet.

”När studier visar på att tvätten blir minst lika ren som vid användning av tvättmedel var vårt beslut enkelt. Vi vill vara med och bidra till en renare värld för kommande generationer. Det här är ett steg i rätt riktning”, säger Viktor Sundvall, fastighetschef på det familjeägda fastighetsbolaget Åke Sundvall, i en kommentar.

Tekniken innebär att tvätten renas enbart med kallvatten. Men inte vilket vatten som helst. Vanligt kallvatten tas in i ett filterskåp där det går igenom ett kolfilter, därefter renas bakterier och virus bort med så kallad omvänd osmos och slutligen avjoniseras vattnet, berättar Swatab:s vd Mats Marklund.
– Vi har ett eget recept på mängden vätejoner och hydroxidjoner i vattnet. Det blir ett ultrarent vatten, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Tekniken att rena med avjoniserat vatten kommer enligt honom ursprungligen från den amerikanska militären som använde den i u-båtar. Den används i dag av städfirmor som vill minska kemikalieanvändningen.

Även privatpersoner kan framöver komma att kunna dra nytta av Swatab:s renare och klimatsmartare tvätt-teknik. Det finns redan ett demonstrationssystem och en prototyp för ett filterskåp som kan kopplas till en vanlig tvättmaskin.
– Det kommer inte vara dyrare än en vanlig tvättmaskin. Själva tekniken fungerar, nu ska vi testa den i några år, säger Swatab:s marknadschef Katarina Klöfverskjöld till Aktuell Hållbarhet.

Den som skaffar en sådan tvättmaskin skulle enligt Katarina Klöfverskjöld också kunna använda det så kallade DIRO-vattnet som rengöringsmedel för att städa huset med.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.