Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Tydligt att säljintressen går före vinarbetarnas livssituation”

Publicerad: 17 oktober 2016, 07:20

DEBATT Systembolaget och svenska vinimportörer så som Primewine borde ta ett större ansvar, det skriver Agnes Nygren, programhandläggare på Afrikagrupperna – en av organisationerna i kampanjen Rättvis vinhandel.


Att organisering är ett första steg för arbetare att kunna förbättra sina arbetsvillkor är självklart. I kampanjen Rättvis vinhandel som startade 2010 arbetar vi för att Systembolaget och svenska vinimportörer ska ta större ansvar för vinarbetares situation på vingårdar i länder som Sydafrika, Chile och Argentina. I kampanjen ingår fackföreningar och solidaritetsorganisationer från Afrika, Latinamerika och Sverige.

I augusti gick arbetare hos vintillverkaren Robertson Winery i Sydafrika ut i strejk med kravet om att deras fackförbund Commercial, Stevedoring, Agricultural and Allied Workers Union, CSAAWU, ska få tillträde att träffa vinarbetare på gårdar som levererar vin till Robertsons vinfabrik.

Majoriteten av vinarbetarna bor på vingårdarna och beroendet till gårdsägarna och makten som gårdsägarna har över vinarbetarnas liv är starkt. Det i kombination med de långa avstånden mellan gårdarna gör det svårt att organisera sig och endast omkring fyra procent av landets lantarbetare är fackanslutna.

Rätten att organisera sig är tydlig i lagen men blir systematiskt motarbetad på landsbygden. CSAAWU har länge försökt få tillträde till vingårdarna men nekats inträde till den privat ägda marken.

Robertsons svenska importfirma Primewine försöker tona ner kritiken mot sin underleverantör på sin hemsida. Enligt Primewine har alla vinarbetare rätt till att organisera sig i fackföreningar.

Men Robertson Winery har under konflikten bussat in strejkbrytare från andra orter, försökt få strejken olagligförklarad och velat se fackföreningsledarna arresterade. Till förhandlingsbordet kom de först efter att en domstol tvingat dit dem. Detta rimmar illa med “total föreningsrätt”.

När Robertson Winerys relation till de vinlevererande gårdarna granskas blir det uppenbart att påståendet om fri föreningsrätt inte stämmer. Robertson Winery är del i en koncern med totalt fyra juridiskt åtskilda företag. Sex av tio chefer i koncernen är chefer i både Robertson Winery och det vinlevererande kooperativet. Många av dem är dessutom själva gårdsägare. För Robertson Winery att avsäga sig ansvar för organiseringsrätt, arbetsvillkor och löner på gårdarna som levererar vin; gårdar som ägs och drivs av företagets egna chefer och ägare, är inte försvarbart.

Primewines hållbarhetsansvarige Martin Horwitz säger i en artikel publicerad i World of Wine den 11 oktober 2016 att “Robertson betalar enligt egen uppgift redan 22 procent mer än jämförbar lön hos andra vinfabriker”. Med andra ord, det finns de arbetare som har det än värre än de på Robertson Winery. Facket hade gärna träffat de arbetarna om de fick för Robertson Winerys chefer.

Vinsektorn är en av de lägst betalda i landet och kampanjen Rättvis vinhandel vidhåller att lönerna inte går att leva på. De sociala relationerna mellan vinarbetare och ägare har i hög grad förblivit som under apartheid.

Afrikagrupperna följer vinarbetarnas livsvillkor på plats i Sydafrika. Många aktiva inom kampanjen i Sverige, inte minst SAC-anslutna Systembolagsarbetare, har också upplevt förhållandena under sina besök. Vi vet att beskrivningen som CSAAWU och vinarbetare ger stämmer.

Det är tydligt och inte förvånande att Primewine bevakar sina säljintressen före vinarbetarnas livssituation. Tipset Primewine i World of Wines ger kampanjen Rättvis vinhandel är att “hjälpa sydafrikanska lantarbetare organisera sig som en stark röst”. Det är just vad kampanjen har verkat för och delvis åstadkommit internationellt sedan 2010.

Som en av de största uppköparna har Primewine stor makt att kunna sätta press på Robertson Winery och kräva garanti för rätt till facklig anslutning. Vi hoppas att Primewine kan vara delaktiva i det systemskifte som de själva efterfrågar, det skulle inte bara förändra livssituationen för vinarbetarna på Roberts Winery, utan för tusentals vinarbetare i hela Sydafrika.

Agnes Nygren, Afrikagrupperna – en av organisationerna i kampanjen Rättvis vinhandel

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.