Klimat
Tysk avveckling: ”Enormt bakslag för klimatet”
Publicerad: 30 maj 2011, 08:03
Mer kolkraft och naturgas från Ryssland. Så kommer Tyskland att klara energiförsörjningen utan kärnkraft, tror svensk professor.
Tysklands regering beslutade i natt att avveckla kärnkraften helt. Till 2021 ska alla landets samtliga 17 reaktorer enligt Ekot tas ur bruk och de åtta som står stilla i dag kommer inte att startas igen. Två av de sistnämda ägs av svenska Vattenfall.
Björn Karlsson, professor i energisystem vid Linköpings universitet, menar att det innebär ett bakslag för klimatet.
– När de här reaktorerna stängs kommer det innebära ungefär 100 miljoner ton extra koldioxid ut i atmosfären. En annan effekt är att elpriset kommer att höjas i Europa, även i Sverige, säger Björn Karlsson till Aftonbladet.
Före mars i år stod kärnkraften enligt SVT för 23 procent Tysklands energiproduktion. Förnybara källor som solenergi samt vind- och vattenkraft står i dag för 17 procent av landets elproduktion, enligt Aftonbladet, men den andelen hoppas regeringen ska växa till 50 procent under de närmaste decennierna.
Björn Karlsson tror att Tyskland kommer att öka produktionen av kolkraft, men inte att landet kommer att bygga några nya kolkraftverk.
– Däremot kommer de att använda de gamla mer. Och sedan är det ingen tvekan om att de kommer att behöva bygga gaskondensverk. De har bättre verkan än kol, men även naturgas har utsläpp, säger Björn Karlsson till Aftonbladet.
Han tror också att rysk gas får kompensera för större delen av bortfallet.
Vattenfall vill inte kommentera regeringsbeslutet än, utan väntar tills det formella beslutet fattas nästa vecka. Miljöminister Andreas Carlgren (C) är kritisk till den tyska avvecklingen och säger till P1-morgon att den fokuseringen på vilket år kärnkraften ska avvecklas riskerar att göra att man missar frågan om hur man snabbt kan bygga ut den förnybara energin.
Anders Danielsson