Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag10.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Tysk kemijätte bakom bidöden

Publicerad: 24 Januari 2011, 13:10

Ett mycket populärt växtskyddsmedel tros ligga bakom den omfattande bidöden. Nu pekas produkter från ett tyskt kemiföretag ut i en amerikansk forskarrapport, skriver the Independent.


Det har länge funnits misstankar mot att en grupp växtskyddsmedel som kallas neonicotinoider – ett slags nervgift – ligger bakom den stora utslagningen av bisamhällen. Resultatet från en opublicerad amerikansk rapport stärker bevisen, skriver the Independent.

Neonicotinoider används i första hand för att skydda raps- och majsodlingar. Den första storsäljaren på marknaden hette Imidacloprid och släpptes ut i början av 90-talet. Men medlet har en oförutsedd och mycket negativ påverkan på insekter, inte minst på bin.

En amerikansk studie som utförts vid statliga insektslaboratoriet i Beltsville visar att insekternas känslighet för infektioner ökar även vid mikroskopiska doser. Neonicotinoid tas systematiskt upp av växtens alla delar – även nektar och pollen. Det betyder att pollinerade insekter tar med sig giftet tillbaka till sin koloni och sprider det vidare.

Resultaten från studien har till forskningsledaren Jeffrey Pettis förvåning efter två år ännu inte publicerats.

Flera biodlare och miljöorganisationer menar att det inte går att bortse från de starka bevisen mot neonicotionoid och att medlet borde förbjudas. De menar att den gett upphov till massdöden i bikolonier som först drabbade USA men som senare observerats i flera andra länder.

Användningen av Neonicotinoid har ökat stort sedan den tyska kemijätten Bayer lanserade produkten i början av 90-talet.
Medlet får säljas i USA och Storbritannien men har förbjudits i Frankrike, Tyskland och Italien. I Storbritannien besprutas idag var fjärde hektar med medlet.

Det tyska kemiföretaget Bayer hävdar att växtskyddsmedlen är säkra om de bara hanteras på rätt sätt. De vill heller inte kommentera den opublicerade amerikanska studien.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.