Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag07.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Tysk ubåt läcker kvicksilver i Norge

Publicerad: 20 Maj 2010, 09:57

Bärga eller inte bärga? Norska regeringen velar kring en sänkt ubåt från andra världskriget med 67 ton kvicksilver ombord.


Ämnen i artikeln:

Hav

Den tyska ubåten U-864 sänktes den 9 februari 1945 av en brittisk ubåt utanför Bergen i Norge. Den var på väg till Japan med bland annat en stor last kvicksilver ombord som skulle användas till tändhattar och en del av det har läckt ut, enligt Svenska Dagbladet (SvD).

I fjol
beslutade Norges regering att ubåten skulle bärgas och att 30 000 kvadratmeter förorenada havsbotten skulle täckas över. 690 miljoner kronor avsattes till projektet, men enligt en ny rapport kommer det snarare att kosta 1,7 miljarder, skriver SvD. Dessutom ifrågasätter rapporten kompetensen hos det holländska företag som skulle anlitas för projektet.

Nu vill regeringen skjuta upp bärgningen och tillsätta en utredning.
– Det är märkligt att man återigen ska utreda om ubåten ska täckas över när det redan finns ett beslut om att bärga den, säger Lisbeth Stuberg i en lokal aktionsgrupp till SvD.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Hav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.