tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tyska staten hotas av stämning efter reaktorstopp

Publicerad: 18 mars 2011, 09:24

Tysklands regering kommer att stänga landets sju äldsta kärnreaktorer för en tre månader lång säkerhetskontroll. Men nu överväger kärnkraftsverkens ägare att vidta rättsliga åtgärder.

Ämnen i artikeln:

FukushimaJapanTysklandEonKärnkraft

Tidigare i veckan beslutade den tyska regeringen och de berörda delstaterna att tillfälligt stänga landets sju äldsta reaktorer, som alla togs i drift före 1980, för en omfattande säkerhetskontroll. Detta som en följd av utvecklingen i Japan.

– Alla säkerhetsfrågor om tyska kärnkraftverk kommer att vara besvarade till den 15 juni, sade förbundskansler Angela Merkel till Reuters.

En lagparagraf gör det möjligt för regeringen att stoppa reaktorerna vid akut fara. Men kraftbolagen menar att motiveringen är minst sagt skakig då reaktorerna inte är farligare idag än de var för en vecka sedan, skriver Sveriges Radio.

Energibolaget Eon, som driver en av de stängda reaktorerna, förlorar runt en miljon euro för varje dag som reaktorn står stilla. Bolaget kommer att följa direktiven, men överväger nu att stämma den tyska staten, enligt tidningen Süddeutsche Zeitung.

Der Spiegel har räknat ut att de fyra bolag som äger de berörda reaktorerna kommer att förlora ungefär en halv miljard euro under driftstoppet.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev