Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tyskland förbjuder kött och fisk vid officiella bjudningar

Publicerad: 27 februari 2017, 11:15

Tysklands miljöminister Barbara Hendricks har fattat ett kontroversiellt beslut och förbjudit kött och fisk vid tillställningar som anordnas av miljödepartementet.


Tysklands miljöminister Barbara Hendricks har fattat ett kontroversiellt beslut och förbjudit kött och fisk vid tillställningar som anordnas av miljödepartementet. I ett uttalande säger Hendricks att regeringen inte talar om för andra vad de ska äta, men att miljödepartementet vill föregå som gott exempel och välja mer klimatvänlig, vegetarisk mat. I ett mejl som skickats från departementet till olika cateringfirmor står att departementet prioriterar ekologisk och närodlade produkter när man beställer mat till sina bjudningar.

Den tyska husmanskosten innehåller många kötträtter och miljöministerns beslut har mött upprörd kritik från flera håll. En av de främsta kritikerna är landets jordbruksminister Christian Schmidt som tidigare lobbat för ett förbud mot livsmedelsproducenter som kallar vegetariska maträtter för saker som för tankarna till kötträtter, som vegetarisk salami eller vegetarisk korv.

Det finns till och med de som menar att miljöministerns beslut kan påverka det kommande valet där det socialdemokratiska partiet SPD som Barbara Hendricks tillhör för närvarande har en svag ledning över Angela Merkels Kristdemokratiska parti, CDU i opinionsmätningarna. I en undersökning som tidningen Der Spiegel genomförde bland sina läsare var siffrorna dock jämna mellan ”de som ansåg att alla som tar miljöfrågor på allvar måste klara sig utan kött och fisk” och ”de som ansåg att staten ägnade sig åt paternalism och att kött bör vara en del av varje måltid”.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.